Politika

Slovačka: Tužitelji žele zabraniti ekstremno desnu stranku

Slovačka: Tužitelji žele zabraniti ekstremno desnu stranku
Hina

Slovački tužitelji poduzeli su korake da zabrane ekstremno desnu stranku koja je prvi put ušla u parlament prošle godine rekavši u četvrtak da ona predstavlja prijetnju demokratskom ustroju te zemlje

Narodna stranka-Naša Slovačka koja se otvoreno divi Jozefu Tisi, vođi nacističke marionetske države koji je zemlju vodio u Drugome svjetskom ratu, dobila je neočekivanih osam posto glasova na državnim izborima u ožujku 2016.

Podnoseći zahtjev Vrhovnom sudu da se stranka raspusti, državni tužitelj je rekao da je cilj te stranke uništiti slovačku demokraciju.

"Program i aktivnosti te ekstremističke stranke s fašističkim tendencijama krše ustav, zakone i međunarodne sporazume", rekla je glasnogovornica tužitelja Andrea Predajnova.

Njihov uspon odražava porast takvih pokreta u ostalim europskim zemljama, zahvaljujući djelomice godinama gospodarske stagnacije i priljeva više od milijun migranata i izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike.

U Slovačkoj je međutim imigracija niska i analitičari umjesto toga uspjeh Narodne stranke-naše Slovačke pripisuju sve većoj ogorčenosti zbog korupcijskih skandala povezanih s tradicionalnim strankama.

Narodna stranka ima 14 zastupnika i potpora im je porasla na oko 10 posto nakon izbora, prema anketama javnog mišljenja.

Njihov čelnik Marian Kotleba prije toga vodio je drugu desničarsku stranku, Slovačko bratstvo, koju je Vrhovni sud raspustio 2006. zbog kršenja ustava.

Kao što izražava divljenje Tisi, koji je dopustio da deseci tisuća slovačkih Židova budu deportirani u nacističke logore i kasnije mu se sudilo za izdaju, Narodna stranka neprijateljski je nastrojena prema slovačkoj romskoj manjini.

Izazvali su kritike javnosti u ožujku kad su postavili fotografije uvećane kopije čeka doniranog organizaciji za djecu s poteškoćama u razvoju na 1488 eura - broj koji bjelački rasisti koriste kao nacistički pozdrav.

 


Reci što misliš!