Politika

rezultati gong-a

Zabilježeno niz nepravilnostima na izborima a spominju se slučajevi iz Zagreba, Metkovića i Vinkovaca

Zabilježeno niz nepravilnostima na izborima a spominju se slučajevi iz Zagreba, Metkovića i Vinkovaca
Damir Špehar/PIXSELL

GONG ističe zabrinjavajuće dojave poput verbalnog napada na promatrača na samom biračkom mjestu te niz drugih nepravilnosti

"Prema neanonimnim dojavama građana GONG-u, drugi krug lokalnih izbora proveden je s manjim brojem nepravilnosti. Posebno zabrinjavajuće bile su dojave koje su se odnosile na sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u domovima za starije i nemoćne u Vinkovcima i u Zagrebu, a nakon provjere s nadležnim izbornim povjerenstvima, u Vinkovcima nisu utvrđeni razlozi za daljnje postupanje", stoji u priopćenju GONG-a kojeg potpisuje njena izvršna direktorica Jelena Berković, prenosi Index.

GONG ističe da je u Zagrebu utvrđeno da je jednom biraču omogućeno glasanje bez primjerene identifikacije zbog čega je došlo do zamjene identiteta birača i posljedično glasanja osobe koja nije bila na relevantnom popisu birača.

Naknadno je Gradsko izborno povjerenstvo omogućilo glasanje biraču za kojeg je prethodno birački odbor pogrešno evidentirao da je glasao, uz preporuku Domu za starije da zaposlenica koja je organizirala takvo glasanje u budućnosti više ne bude ni na koji način uključena u organiziranje glasanja. 

"Neovisno o svemu tome, GONG će tražiti očitovanja nadležnih u biračkim odborima i povjerenstvima te u samim domovima", navode iz GONG-a

Dodatno, GONG ističe i druge zabrinjavajuće dojave poput verbalnog napada na promatrača na samom biračkom mjestu u Vinkovcima zbog čega je morala reagirati policija (BM OŠ Novo Selo) te fotografiranja listića (Gospić BM 5). Pojedini birački odbori prijavljeni su zbog nedopuštanja članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača (Metković, Imotski) te zbog onemogućavanja rada promatračima (Imotski, Knin). Problem sa suvišnim evidentiranjem birača pojavio se zbog evidentiranja izišlih birača (promatrači neovisnog kandidata na Pagu) i zbog istovremenog dijeljenja listića prema serijskim brojevima (Lučko Demerje BM 602). U Kninu je zabilježeno da promatrač prijeti biračima (Knin BM 15), dok je u Zagrebu na dva mjesta zabilježeno glasanje grafitnom olovkom (BM 447 i 147), a na jednom mjestu identificiranje samo sa zdravstvenom iskaznicom.

Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Knin i mjestimično Zagreb) koji i dalje predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

Dodatno, GONG će kontaktirati HŽ kako bi provjerio žalbe o nemogućnosti glasanja zbog 12-satnih šihti. Već tradicionalno najviše se prijava odnose na kršenje izborne šutnje od strane raznih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru, Zaprešiću, Dubrovniku.

"Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja, koje uključuje i izvještavanje o očekivanim rezultatima glasanja prije kraja izborne šutnje", kažu na kraju iz GONG-a.


Reci što misliš!