Politika

za sada odustao od napada

Trump hvali Kimovu odluku, Merkel protiv verbalne artiljerije s obiju strana

Trump hvali Kimovu odluku, Merkel protiv verbalne artiljerije s obiju strana
AP

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pohvalio sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una zbog "mudre" odluke da odustane od raketnog napada na Guam, a njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je obje strane da se suzdrže od "verbalne artiljerije" i krizu riješe pregovorima.

Sjevernokorejski mediji objavili su u utorak da je Kim odgodio ispaljivanje raketa na američki otok u Pacifiku kako bi vidio koji će biti idući potezi SAD-a.

"Kim Jong-un je donio vrlo mudru i razboritu odluku", napisao je Trump na Twitteru.

"Alternativa bi bile katastrofalna i neprihvatljiva", dodao je.

Prijetnja Pjongjanga da će napasti Guam navela je Trumpa da ranije upozori da je američko oružje "napunjeno i spremno" ako S.Koreja nastavi prijetiti SAD-u.

Merkel je iz Berlina obojici poručila da se kriza u odnosima između Washingtona i Pjongjanga može riješiti samo pregovorima.

"Protiv sam verbalne artiljerije koju su koristile obje strane...Nema vojnog rješenja sukoba, on se mora riješiti pregovorima", izjavila je kancelarka.

Zadovoljna je što su čelnici SAD-a i Kine o tome telefonski razgovarali. "Moramo iskoristiti ta sredstva kako bi izbjegli katastrofu. Moramo sve učiniti u tom pravcu, barem ja činim sve što mogu", dodala je.

Kina, glavna diplomatska i gospodarska saveznica Sjeverne Koreje, ovih je dana više puta pozivala Washington i Pjongjang da se ne upuštaju u verbalni rat.

S.Koreja je početkom kolovoza objavila da će do sredine kolovoza napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstaviti ga Kim Jong Unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima.

To je pridonijelo nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga i Washintona nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio S. Koreju da će se suočiti s "vatrom i bijesom" ako ne prestane prijetiti SAD-u.

No, čini se da se početkom ovoga tjedna donekle stišao verbalni rat SAD-a i S. Koreje.

Najprije je Kim izvijestio da obustavlja plan ispaljivanja raketa na Guam, premda je upozorio da će to učiniti u slučaju novih "neodgovornih postupaka" Washingtona.

Visoki američki dužnosnici su na to istaknuli da SAD nije zainteresiran za promjenu režima u Pjongjangu, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao je da Seul želi po svaku cijenu spriječiti novi rat.


Reci što misliš!