Politika

Ministar financija o BDP-u

Marić: Sav višak prihoda je za daljnje porezno rasterećenje

Marić: Sav višak prihoda je za daljnje porezno rasterećenje
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je kakva su njegova očekivanja o podacima BDP-a za drugi kvarta koja bi sljedeći tjedan trebao objaviti Državni zavod za statistiku. Kaže, bit će na tragu procjena Vlade.

"Mi u pravilu ne govorimo naša očekivanja, ali temeljem makroekonomskih pokazatelja i frekventnih sigurno da očekujemo da je i drug kvartal na tragu naših predviđanja za cijelu godinu. Pričekat ćemo još par dana pa ćemo pričekati podatke", izjavio je ministar financija.

Upitan je li odlična turistička sezona konkretno napunila državni proračun, Marić kaže ne voli se hvaliti, ali i da je još rano govoriti o statistici.

Ipak, dodaje, sve ide po planu.              

           
"Za sada su pokazatelji relativno dobro. Mi u kolovozu vidimo efekte turizma poglavito iz perspektive BDP-a srpnja, ali vidimo da je i kolovoz dobar. I vremenske okolnosti su dobre. Nažalost one imaju onu drugu stranu - požare. Ali generalno gledano u smislu dolazaka i noćenja, čini se da je i potrošnja porasla", istaknuo je Marić.

Govori se o skoro milijardi kuna više, a hoće li biti prostora za dodatnu poreznu presiju?              

           

''Ključ je javnih financija je rashodna strana proračuna. Sav višak prihoda je za smanjivanje deficita i duga i za daljnje porezno rasterećenje", kazao je Marić.
 


Reci što misliš!