Politika

veliki projekti za općinu vir

U sljedećih pet godina Vir će dobiti sasvim novo lice

U sljedećih pet godina Vir će dobiti sasvim novo lice
Kažimir Škrbić

Dan Općine Vir bio je prilika da predstavnici virske općine ispred predstavnika drugih jedinica lokalne samouprave, uzvanika i gostiju, pokažu što se napravilo na otoku tijekom protekle godine.

Počelo je budnicama Gradske glazbe Zadar u jutarnjim satima, potom misom i procesijom ulicama Vira, a nakon Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Vir i domjenka za brojne ugledne goste i virske prijatelje – završilo nastupom klape „Rišpet“ te spektakularnim vatrometom u ponoć i koncertom Jelene Rozge koji je potrajao gotovo do jedan iza ponoći.

29. kolovoza sve je bilo u znaku virske lokalne samouprave koja je slavila Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, kao i svih prijatelja otoka Vira koji su središnji virski trg i virsku rivu na fešti napunili do posljednjeg mjesta.

Prije svega, Dan Općine Vir bio je prilika da predstavnici virske općine ispred predstavnika drugih jedinica lokalne samouprave, uzvanika i gostiju, pokažu što se napravilo na otoku tijekom protekle godine.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vir Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vir

Sjednicu je otvorio i goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, a onda je nakon gledanja filma o Viru i prezentacije gospodarskih, infrastrukturnih i turističkih činjenica, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uzeo riječ.

Što se napravilo? Vir je turistički rekorder, otok je premrežen asfaltiranim ulicama i javnom rasvjetom, plaže su uređene, a vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira dio su virske svakodnevnice u naseljima Centar, Prezida, Radovanjica, Miljkovica i Luka. Nije bilo lažne skromnosti:  

„S obzirom na veličinu, financijsku moć i kadrovsku ekipiranost – usuđujem se reći kako smo to obavili najbolje u Republici Hrvatskoj“, kazao je načelnik Kapović istaknuvši kako Vir ne živi od jučer do sutra, već kroz svoja razvojna razdoblja.

„Zahvaljujući volji birača tu sam već 15 godina, a kako su mi birači nedavno povjerili još četiri godine na čelu Općine Vir, to je prilika za novi razvojni iskorak. Sve što smo dosad napravili samo je temelj za ono što dolazi“, kazao je Kapović.

Tako je bilježnica s upisanim projektima Općine Vir već puna planova, ali dva najznačajnija su na prvim listovima: projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli zapadni dio Zadarske županije kojega za jedinice lokalne samouprave u Viru, Ninu, Privlaci i Vrsima vodi virsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ te kompletno uređenje obalnog pojasa od Prezide do Kozjaka.  

Vodovodni i kanalizacijski projekt ukupne vrijednosti veće od 750 milijuna kuna financijski je zaokružen za aglomeraciju Nin-Vrsi-Privlaka s odobrenih 400 milijuna kuna od Europske unije. Ni dosad uložena sredstva nisu beznačajna: gotovo 300 milijuna kuna iz proračuna Općine Vir, Grada Nina, Općine Vrsi i Općine Privlaka, kao i od „Hrvatskih voda“, nadležnih ministarstva mora i infrastrukture te regionalnog razvoja i fondova EU. Ovaj se posao izvodio posljednjih deset godina, pa će u sljedećih pet biti zaokružen i realiziran do kraja. Što se virskog dijela projekta tiče, načelnik Kapović je kazao:

„Na Viru smo dosad uložili oko 150 milijuna kuna u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu s oko 600 realiziranih priključaka samo ove godine, ili oko 1.500 ukupno. To je naš razvojni temelj za budućnost Vira“.

Drugi projekt ekskluzivno je vezan samo uz otok Vir, a njegovom realizacijom, očekuju u Općini Vir, otok će dobiti najljepšu uređenu obalu u Zadarskoj županiji i jednu od ljepših na Jadranu. Vir će ga realizirati uz pomoć Zadarske županije, a prisustvo župana Zadarske županije Božidara Longina i njegovih zamjenika Šime Mršića i Šime Vickovića svjedoče o ozbiljnosti projekta.

„Naši razvojni kapaciteti mogu biti usmjereni samo na obalu, jer ne raspolažemo državnim ili općinskim zemljištem. Otok Vir je osim prometnica isključivo u vlasništvu Virana, što je dobro za Virane, ali je otežavajuća okolnost u razvojnom smislu. Zato će naša nastojanja u narednom periodu biti da se stvore pretpostavke za uređenje pet kilometara obalnog pojasa na južnom dijelu otoka od Prezide do Kozjaka“, kazao je virski načelnik pojasnivši kako je riječ o realizaciji kapitalnih projekta u moru: rive, lukobrana i marina uz uređenje šetnica, prostora zelenila, prometnica s parkingom i plaža.

„Za pet godina imat ćemo na tom prostoru sigurno najljepši obalni pojas u Zadarskoj županiji. Sve što znamo, možemo i ono što imamo dat ćemo za realizaciju ta dva neophodna razvojna projekta koji će stvoriti pretpostavke za sve druge projekte“, još je dodao Kapović.

Time bi Vir zakoračio u budućnost sadržanu u projektu sa Sveučilištem u Zadru, odnosno realizaciju sadržaja dokumenta strategije razvoja Vira do 2030. godine kojega izrađuju odabrani stručnjaci i znanstvenici sa zadarskog sveučilišta.

Uz čestitke svim Viranima, još je istaknuto kako posao na realizaciji razvojnih projekata Općine Vir nije samo dobar i koristan za otok Vir, već posredno i za cijelu Zadarsku županiju i Hrvatsku.              

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vir Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vir

VIŠE OD 70 MILIJUNA KUNA ULAGANJA U PROTEKLOJ GODINI

U proteklih godinu dana Općina Vir sa svojim komunalnim sustavom uložila je više od 28 milijuna kuna u izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira uz uređenje 10 kilometara plaža, 16 milijuna kuna u asfaltiranje 105 ulica na 110 tisuća metara kvadratnih, 12 milijuna kuna u izgradnju javne rasvjete s postavljanjem 150 rasvjetnih stupova u naseljima i 100 osammetarskih rasvjetnih tijela uz cestu D-306 te dodatnih 5.6 milijuna kuna u proširenje ceste D-306 od Virskog mosta do Centra.

Općina Vir osim u infrastrukturu ulagala je i u obrazovanje, kulturu i sport, pa je za nabavku školske opreme 200 virskih učenika izdvojeno 500 tisuća kuna, za potrebe Osnovne škole „Privlaka“ nešto više od 328 tisuća kuna, za 26 studenata s otoka Vira izdvojeno je 171.2 tisuća kuna u vidu stipendija, a za prijevoz 52 učenika srednjih škola 28.9 tisuća kuna.

Cijena izrade prve znanstvene monografije o otoku Viru iznosila je 291.5 tisuća kuna, a realizirana je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru; za kulturu je dodatno izdvojeno gotovo 4.2 milijuna kuna, za sport 1.45 milijuna te za realizaciju socijalnih programa 1.72 milijuna kuna. Sve skupa, ne računajući brojne druge manje aktivnosti, Općina Vir uložila je više od 70 milijuna kuna.

DVORANA VIJEĆNICE PREMALA ZA SVE UZVANIKE, GOSTE I PRIJATELJE VIRA

Visoki gosti iz Hrvatskog sabora, izaslanici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Zadarske županije, potom općina i gradova u Zadarskoj županiji i Hrvatskoj, Mađarskoj i Češkoj, poslovni partneri Općine Vir i komunalnih poduzeća i ustanova, ispunili su vijećnicu do posljednjeg mjesta, a barem dvostruko više ostalo ih je u hodniku i izvan zgrade Općine Vir. Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika virske općine, imali su sinoć dostojnu scenografiju u općinskoj vijećnici.

 

 

 

 


Reci što misliš!