Politika

analiza tvrtke global firepower

Vojna moć: Hrvatska na 68. mjestu

Vojna moć: Hrvatska na 68. mjestu

Međunarodna tvrtka Global Firepower provela je istraživanje u kojemu je ispitala preko 50 faktora u vojskama pojedinih zemalja koji su utvrdili takozvani "Power Index" određene zemlje.

Kada se svi faktori uzmu u obzir, iz Global Firepowera su na ljestvici rangirali vojske 133 zemlje, piše Index.

Naznačili su kako se u poretku ne gleda samo količina naoružanja koje posjeduje neka zemlja, nego su se fokusirali na raznovrsnost oružja, navodeći kako, primjerice 100 minolovaca nema istu stratešku i taktičku vrijednost kao 10 nosača aviona. Nisu uzimali u obzir nuklearno naoružanje pojedinih zemalja, ali su nuklearnim silama dodijelili bonus podove. Na poredak su utjecali i zemljopisni faktori, logistika, prirodni resursi te utjecaj lokalne industrije.

Također, važan faktor predstavlja ljudstvo, pa su se tako zemlje s većom populacijom popele više na popisu. Zemlje koje su u NATO savezu su dobile bonus.

Vojno najmoćnijom zemljom svijeta tako su proglašene Sjedinjene Američke države, dok se na drugom mjestu našla Rusija, dok je treće mjesto zauzela Kina.  Među prvih pet našle su se Indija koja je zauzela četvrto mjesto te Francuska koja je proglašena petom vojno najmoćnijom zemljom.

Na šestom mjestu našla se Velika Britanija, dok se na sedmom mjestu našao Japan. Iza njih, na osmom mjestu našla se Turska dok se na devetom mjestu smjestila Njemačka. Deseta vojno najmoćnija zemlja je Egipat.

Na samom kraju popisa našla se jedna zemlja iz Azije, dok su se u zadnjih deset smjestile zemlje iz Afrike te srednje i južne Amerike. 

Naime, posljednja, 133. zemlja je Butan, dok se na predzadnje mjesto smjestio Surinam, a iznad njih je Sierra Leone.

Od zemalja iz bivše Jugoslavije najviše rangirana je Hrvatska, koje se našla na 68. mjestu. Vojska Srbije zauzela je 89. mjesto, a slovenska vojska 114. mjesto.

Vojska BiH smjestila se na 121. mjestu, a odmah iza nje, na 122. mjestu, našla se vojska Makedonije, što ih čini najniže rangiranim zemljama iz bivše Jugoslavije. Crna Gora se pak uopće nije našla na popisu, iako je nedavno postala članicom NATO saveza.


Reci što misliš!