Politika

prijetnja

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD: Ne poštuju vladavinu prava

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD: Ne poštuju vladavinu prava
Igor Šoban/PIXSELL

Zbog nepoštivanja vladavine prava, odnosno neprihvaćanja odluke Arbitražnog suda o granici, Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD.

"Zbog neispunjenih uvjeta u ovoj fazi ne možemo poduprijeti Hrvatsku", službena je najava Slovenije da neće dopustiti početak postupka za hrvatsko članstvo uOrganizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), javljaju slovenski mediji.

Stajalište je to koje je Slovenija predstavila na redovnom zasjedanju veleposlanika u zemljama članicama EU-a, na kojemu je Europska komisija obznanila širenje OECD-a.

U načelu, članice Europske unije pri proširenju uvijek podupipiru kandidaturu druge članice. Međutim, u slučaju Hrvatske i Slovenije moglo bi biti suprotno. Argument Slovenije je da Hrvatska ne ispunjava uvjete, odnosno vladavinu prava.

Krajem rujna će OECD odlučiti o početku pregovora za nove potencijalne članice. Prema neslužbenim informacijama, glavni tajnik Organizacije José Angel Gurría za sada predlaže pregovore s RumunjskomArgentinomBrazilom i Peruom. Na spisku su i Hrvatska te Bugarska, no za sada nemaju njegovu potporu, što u hrvatskom slučaju Slovenija podržava.

Najava de facto blokade ulaska Hrvatske u OECD je prvi korak Slovenije kojim prijeti susjednoj zemlji nakon objave arbitražne odluke. 

OECD ima 35 država članica i okuplja razvijenije svjetske ekonomije. Hrvatska je pismo namjere o pristupanju uputila u sijenju ove godine, kada je premijer Andrej Plenkovićizjavio da bi članstvo u toj organizaciji bilo iznimno korisno.

Dodajmo da su ranije slovenski dužnosnici otvoreno prijetili da će blokirati pristup Hrvatske zoni Schengena, prenosi RTL.


Reci što misliš!