Politika

Pahoru se smiješi drugi mandat slovenskog predsjednika

Pahoru se smiješi drugi mandat slovenskog predsjednika

Aktualni slovenski predsjednik Borut Pahor gotovo je siguran izborni pobjednik na izborima 22. listopada, na kojima se bori za svoj drugi mandat, prema projekciji koju je u petak objavila RTV Slovenija.

Istraživanje agencije Episcenter,  provedeno od 5. do 13. listopada na 1521 ispitanika, pokazalo je da među onim biračima koji su već odlučili za koga će od devet kandidata glasovati, 49 posto glasova dobiva Pahor, a vodeći protukandidat, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dvostruko manje. No, ako se u projekciju izbornog rezultata uključe preferencije glasača koji odluku još nisu donijeli, Pahor bi mogao pobijediti već u prvom krugu izbora koji se održavaju za 9 dana, s  55,5 posto glasova, dok bi Šarec dobio 21,2 posto.

Treće mjesto na šestim izborima za predsjednika Slovenije, prema istoj projekciji, dobila bi Ljudmila Novak, predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI), a onda eurozastupnica Romana Tomc koju kandidira Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ostali kandidati mogu računati na manje od osvajanja dva posto od ukupnog broja birača koji će se odazvati na izbore, među njima i kandidatkinja stranke premijera Mire Cerara, Maja Makovec Brenčič, kojoj bi prema istoj projekciji pripalo samo 1,5 posto.
Prognoze su da bi na izbore mogla izaći polovica od 1,7 milijuna birača.


Reci što misliš!