Politika

putovanje u moskvu

Predsjednica idući tjedan na sastanku s Putinom

Predsjednica idući tjedan na sastanku s Putinom
Edina Zuko/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović idućeg tjedna boravi u Rusiji gdje će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Na rusko - hrvatskom gospodarskom forumu očekuje se čak 500 sudionika

U srijedu će se predsjednica sastati s domaćinom Vladimirom Putinom u Sočiju, gdje je Putin primio njemačku kancelarku Merkel i gdje dolaze samo važni gosti, objasnili su u Uredu predsjednice. Potpisat će se 6 dokumenata; protokol o suradnji ministarstva unutarnjih poslova, vanjskih poslova, državnih odvjetništava, na području kulture, o readmisiji te memorandum o razumijevanju na području gospodarske suradnje u trećim zemljama.

Nakon sastanaka u Sočiju, predsjednica odlazi u Moskvu gdje će se upriličiti svečani doček. Sutradan, u četvrtak, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastat će se s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom te patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom, a navečer ide na predstavu u Boljšoj teatar. Poslijepodne se održava rusko-hrvatski gospodarski forum, a predsjednica vodi dosad najjaču gospodarsku delegaciju. Ide oko 150 predstavnika oko 100 tvrtki među kojima su Brodotrogir, Uljanik, AD Plastik, Crosco, IGH, Kraš, Plinacro, a na popisu nema nijedne Agrokorove tvrtke. Rusi su najavili dolazak oko 250 svojih gospodarstvenika.

U petak će šefica države održati predavanje na Sveučilištu Plehanov gdje će dobiti počasni doktorat, a u Sankt Peterburgu razgovarat će s ruskim guvernerom. Ovim posjetom, prvim službenim posjetom Rusiji nakon 2009. godine, objašnjavaju na Pantovčaku, želi se dati novi zamah u odnosima Moskve i Zagreba koji su godinama bili na niskim razinama. Na dnevnom su redu bilateralna pitanja, stabilnost jugoistočne Europe. Što se tiče ukrajinske krize, Hrvatska će zagovarati provedbu Minskog sporazuma što su stavovi usklađeni s Europskom unijom i NATO-om.

​Očekuje se da će se otvoriti i slučaj Agrokora, osobito nakon što je ruski Sberbank najavio da će od Hrvatske tražiti vraćanje dugova jer je, kažu, država nacionalizirala koncern. Predsjednica će i u Rusiji ponoviti svoj stav da dug ne smije i neće pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika. Na meniju će biti i pitanje rafinerije u Brodu, ali i situacija u Bosni i Hercegovini odnosno promjena tamošnjeg izbornog zakona. Hrvatska će inzistirati na tome da u BiH postoje tri konstitutivna naroda. Iz Ureda predsjednice uvjeravaju da je sve usklađeno s Banskim dvorima.


Reci što misliš!