Politika

najčitaniji bloger u hrvata

Todorić: Hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl?

Todorić: Hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl?
Goran Stanzl/PIXSELL

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić u nedjelju je na svom blogu ponovno prozvao Vladu RH da, uz pomoć 'lex Agrokora', želi nacionalizirati tu kompaniju, a pita se i je li sada na redu Lidl.

U tekstu pod naslovom "Hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl?", Todorić je iznio podatke, uglavnom u obliku tablica i grafikona, za koje tvrdi da pokazuju stvarne veličine trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i njihov utjecaj na gospodarstvo.

"Schwartz grupa je u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma. Agrokor je kroz neustavni Lex nacionaliziran zbog sistemskog rizika kako je to objasnila Vlada. Hoće li takav scenarij primijeniti i na Schwartz grupu? Hoće li nacionalizirati i Lidl?", upitao je Todorić u uvodu svojevrsne "mini prezentacije".

Napisao je i kako je prezentaciju izradio kako bi "pobliže objasnio stvarne veličine trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i njihove učinke na gospodarstvo".

"Ta je prezentacija ujedno i zorni prikaz Agrokorove tržišne pozicije i veličine našeg napora gdje smo, u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici, parirali i najvećim europskim igračima u retailu", napisao je Todorić.

Todorić tako tvrdi da je, za održivost i konkurentnost važna veličina, a da je, unatoč snažnom rastu, Agrokor i dalje značajno manji od međunarodne konkurencije (Lidla, Metroa, Rewe, Interspara i Kauflanda), da je veličina maloprodaje Lidla i Kauflanda 2017. jednaka veličini maloprodaje Konzuma i da Agrokorova maloprodaja ima zastupljenost hrvatskih proizvoda znatno više od konkurencije.

Uz ostalo, piše i da je Agrokor "platio 600-700 milijuna eura kamata više na dug od milijarde eura" u odnosu na konkurenciju Lidl i Kaufland Agrokor te da je, unatoč javnoj percepciji da je Agrokor konsolidirao tržište, hrvatska maloprodaja i dalje fragmentirana.


Reci što misliš!