Politika

posjet rusiji

Grabar-Kitarović sutra s Putinom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu počinje trodnevni službeni posjet Rusiji na poziv ruskog kolege Vladimira Putina s namjerom da potakne bilateralne odnose koji su godinama zapušteni.

Službeni posjet Ruskoj Federaciji Grabar-Kitarović će započeti sastankom s ruskim predsjednikom Putinom u Sočiju u srijedu, službeno je u utorak u isto vrijeme priopćeno s Pantovčaka i iz Kremlja.

Nakon sastanka bit će potpisani protkoli o suradnji dvaju ministarstava unutarnjih poslova, dvaju državnih odvjetništava, hrvatskog i ruskog ministarstava kulture za iduće dvije godine, nacrt plana konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova i nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država.

Bit će to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", rekao je prošli tjedan izvor s Pantovčaka.

Putin je predsjedničin posjet Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi.

Putin je tom prigodom rekao da "očekuje da će na predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu".

Drugog dana posjeta, u četvrtak, hrvatska predsjednica će se u Moskvi odvojeno sastati s premijerom Dmitrjem Medvedevim, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvjenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom.

 Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga.  


Reci što misliš!