Politika

Bivši demokratski predsjednik

Barack Obama vraća se u političku arenu

Barack Obama vraća se u političku arenu

Otkako je napustio Bijelu kuću bio je diskretan i nije se izravno sukobljavao sa svojim nasljednikom Donaldom Trumpom. Ali u četvrtak se Barack Obama prvi put vraća u političku arenu.

Bivši demokratski predsjednik očekuje se danas na dva predizborna skupa, u New Jerseyju i zatim 500 kilometara južnije u Virginiji. 

Obama će na skupovima u Newarku i Richmondu podržati kandidate svoje stranke na guvernerskim izborima. 

New Jersey i Virgnija biraju nove guvernere 7. studenoga, točno godinu dana od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. 

"Ovo su jedini izbori u Americi ove godine i zato su važni", rekao je profesor političkih znanosti Larry Sabato.

"Ulozi su visoki jer se hvata zamah za 'midterm' izbore 2018.", objasnio je. 

Iduće godine, točno na sredini predsjedničkog mandata, Amerikanci će birati cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata. 

Ne zna se o čemu će Obama govoriti na dva današnja skupa. Otkako je napustio Bijelu kuću 20. siječnja uglavnom se klonio političkih rasprava, vjeran tradiciji da se bivši predsjednici ne upliću u politiku, unatoč tomu što se Trump trudi razmontirati njegovo političko nasljeđe. 

Obama je prvo tri mjeseca bio na odmoru, zatim je počeo pisati memoare, malo je javno nastupao i izbjegavao intervjue.  U onih nekoliko navrata kada je prekidao šutnju, učinio je to na pitanjima od nacionalne važnosti poput useljavanja, klimatskih promjena i zdravstvenog osiguranja. 

Američku javnost zanima hoće li na ovim dvama skupovima odoljeti iskušenju da kaže što misli o Trumpovoj politici.

U New Jerseyju demokratima se smiješi sigurna pobjeda. Aktualnom guverneru republikancu Chrisu Christieju, Trumpovu prijatelju, popularnost je u zadnje vrijeme dotakla dno. Christie se ne može natjecati za treći mandat, ali je u svojoj nepopularnosti za sobom povukao i ostale republikance pa kandidatkinja te stranke Kim Guadagno gotovo da nema izgleda protiv demokrata Phila Murphyja.  

"Demokrati neće imati problema u New Jerseyju, pa se prava borba može očekivati samo u Virgniji", dodaje Sabato, profesor na sveučilištu u Virgniji. 

Virginia je država koja je često 'na vagi' i prelazi iz jednog stranačkog tabora u drugi. Jedina je država povijesnog američkog juga koja je 2016. glasala za Hillary Clinton, a i aktualni guverner je demokrat. U oba slučaja, međutim, radilo se o jako tijesnim pobjedama, pa sada republikanci vide svoju priliku da je vrate u svoje okrilje.  

"Ako republikanci opet izgube Virginiju, uvelike će se odgovornim za to smatrati Trump", kaže Sabato. "Naravno, vrijedi i obrnuto". 

Obama će u četvrtak u Richmondu, glavnom gradu Virgnije i nekad glavnom gradu Konfederacije, podržati demokratskog kandidata Ralpha Northama.

Taj bivši vojni liječnik u anketama ima malo vodstvo pred republikancem Edom Gillespiejem. 

Svjestan važnosti izbora u Virgniji, Trump se žestoko obrušio na Northama i optužio ga da time što podržava utočišta za ilegalne useljenike podržava skupine hispanskih kriminalaca. 

Ed Gillespie, bogati lobist i bivši savjetnik Georgea W. Busha, zasad drži opreznu distancu od nepredvidivog republikanskog predsjednika, iako mu je ovaj pružio službenu potporu. 


Reci što misliš!