Politika

povišeni tonovi

Sabor: Zbog Agrokora iskrilo između Mosta i HDZ-a

Mostovac Nikola Grmoja najavio je u petak na početku saborske sjednice kako još danas u proceduru upućuje prijedlog izmjene odluke o povjerenstvu za Agrokor čime bi se odabrao potpredsjednik te izmijenio članak o financijskim izvješćima, na što je HDZ-ov Branko Bačić odgovorio da za njegovu stranku, potvrdi li županijski sud u Zagrebu rješenje o otvaranju istrage, povjerenstvo prestaje s radom.

"U proceduru ću danas uputiti izmjenu prijedloga odluke o povjerenstvu za Agrokor. Napravljena je pogreška pa nije izabran potpredsjednik povjerenstva no nitko ne upućuje izmjenu prijedloga odluke i tu je očito namjera opstrukcija rada povjerenstva koje je neželjeno čedo HDZ-a. Izmjenu odluke u kojoj će se također maknuti članak o financijskim izvješćima o koncernu Agrokor potpisalo je 24 zastupnika među kojima i neki zastupnici pozicije", rekao je Grmoja nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Sve to, kaže, pokazuje da postoji interes da se sazna istina.

Grmoja je također prozvao novinare te se obrušio i na današnji tekst u Slobodnoj Dalmaciji

"Na naslovnici  je moj kolega Miro Bulj i naslov: 'Je li Miro Bulj imao sinkopu? U Saboru prošla elektrana  na Perući, ruku digao i najveći protivnik', a onda u naslovu i Bulj 'Šokiran sam, nisam znao za što dižem ruku'". Sinoć nisam zaspao jer sam s kolegom Buljem pregledavao Strategiju prostornog razvoja da vidim je li  možda nešto podmetnuto, a svi smo u sabornici za nju glasovali. Onda sam malo uspoređivao s člankom u kojem stoji da je TE Peruća strateški projekt, što je prva neistina. Onda stoji da je kolega Bulj podupro ovu TE iako se ona u tekstualnom dijelu uopće ne spominje", rekao je Grmoja.

Taj je tekst, kaže, dno novinarstva, tim više što Bulja, tvrdi, nitko nije niti nazvao. "Neka me gaze opet Hanza, Jutarnji i Slobodna... i dio medija je problem ovog hrvatskog društva i dio novinara i urednika treba doći pred saborsko istražno povjerenstvo, a sad me nastavite gaziti. I mene i kolegu Bulja",  poručio je Grmoja.

HDZ-ovac Branko Bačić koji je također zatražio stanku poručio je da ako Županijski sud u Zagrebu potvrdi rješenje o otvaranju istrage za HDZ su nastupili uvjeti da povjerenstvo treba prestati s radom. "I nikakav potpredsjednik iz HDZ-a ili neke druge stranke nema se potrebe  imenovati jer će povjerenstvo prestati s radom i to je jasna formulacija u samom zakonu", poručio je.

Osvrnuo se i na tekst u Slobodnoj Dalmaciji. "Istine radi, treba reći da je u Strategiji prostornog razvoja Hrvatske koja je usvojena u Saboru, na kartografskom prikazu predviđena potencijalna lokacija za izgradnju TE Peruća. Svatko tko je glasovao za strategiju glasovao je i za odredbe te Strategije . Mi koji smo glasovali za Strategiju bili smo svjesni da glasujemo i za potencijalnu lokaciju koju predviđa Strategija", poručio je.

Dodao je, međutim, kako Strategija nije provedbeni dokument. "Provedbeni dokument će se definirati prostornim planom razvoja RH kojeg je sukladno zakonu potrebno donijeti do kraja 2019. Strategija je podloga za izradu državnog prostornog plana i još je puno da se realizira izgradnja. Činjenica da je taj objekt planiran u prostornom planu uređenja općine Hrvace i da je za njega napravljena Studija utjecaja na okoliš, da se studija nalazi u Ministarstvu zaštite okoliša i kakvo će oni rješenje donijeti to će treba pričekati mišljenje povjerenstva", pojašnjavao je Bačić.

Za realizaciju tog objekta, kaže, još je puno koraka koje predviđa Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji.


Reci što misliš!