Politika

nepravomoćna presuda

Vladimir Šelebaj i Dijana Čuljak nepravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora

Vladimir Šelebaj i Dijana Čuljak nepravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora
Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši supružnici Vladimir Šelebaj i Dijana Čuljak u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima za izvlačenje novca iz produkcijskih tvrtki Core media i Media spot, a kako su im nepravomoćno dosuđene djelomično uvjetne kazne u zatvoru bi trebali provesti po godinu dana.

Šelebaj je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora, što znači da bi nakon godine dana zatvora ostatak trebao zamijeniti uvjetnom kaznom uz rok kušnje od tri godine.

Njegova bivša supruga, javnosti poznata kao nekadašnja novinarka HTV-a, kažnjena je s dvije godine i pet mjeseci zatvora. I ona bi nakon godine dana zatvora trebala biti puštena na uvjetnu slobodu, a iza rešetaka više neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Čuljak i Šelebaj, uz zatvorske kazne, moraju vratiti i novac pa je Šelebaju dosuđen povrat 4,5 milijuna kuna, a Dijani Čuljak 1,6 milijuna kuna.

Osim njih Vlado Bučan uvjetno je osuđen na godinu dana uz roku kušnje od tri godine te povratak 400.000 kuna. Igor Šumaković osuđen je na šest mjeseci zatvora koje su mu zamijenjene radom za opće dobro, dok je Tonček Mandić osuđen na osam mjeseci zatvora, također pretvorenih u društveno koristan rad.

Obrazlažući presudu sutkinja Jasna Galešić kazala je da je suđenje u ovom slučaju trajalo vrlo dugo, što je većim dijelom krivnja Državnog odvjetništva koje, po njenim riječima, tijekom istrage nije provelo sve što su trebali. Dodala je i da su blaže kazne dosuđenje jer okrivljenici ranije nisu kažnjavani, jer je dosta vremena prošlo od početka postupka te jer je oštećena privatna tvrtku. No, za optužbe da su osim tvrtke oštetili i državni proračun nije bilo razloga za ublažavanjem kazne.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici još 2004. zaključili ugovor o tajnom društvu, a tužiteljstvo ih je isprva teretilo za štetu od čak dvadesetak milijuna kuna. Optužnicu su u međuvremenu izmijenili i umanjili štetu jer su optuženici dio iznosa opravdali predočenom dokumentacijom.

U slučaju je, osim nepravomoćno osuđenih, bio optužen i Mario Cikač koji je nakon priznanja 2013. uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, posljednja je uključena u optužnicu u veljači 2013. a tužiteljstvo ju je teretilo i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.


Reci što misliš!