Politika

izbori u deželi

Slovenija: Tri sata prije zatvaranja birališta glasovala samo trećina birača

Slovenija: Tri sata prije zatvaranja birališta glasovala samo trećina birača
AP

Na današnje predsjedničke izbore u Sloveniji je do 16 sati, tri sata prije zatvaranja birališta, izašlo 32,02 posto od nešto preko 1,7 milijuna upisanih birača, objavila je kasno popodne državna izborna komisija

Izlazak glasača na birališta danas je bio manji nego  na predsjedničkim izborima 2012. godine. Tada je do 16 sati glasovalo 35,32 posto upisanih, a do 19 sati 46,68 posto, dok je u drugom krugu izbora u kojemu je tada Borut Pahor pobijedio protukandidata Danila Tuerka glasovalo samo oko 42 posto birača.

Vrlo slab odaziv birača na izbore na kojima Slovenci po šesti put biraju predsjednika države član izbornog povjerenstva Peter Golob pripisao je na konferenciji vrlo lošem i kišnom vremenu koje je mnoge zadržalo kod kuće. Najveći postotak birača koji su glasovali zabilježen je u Kranju, a najniži u Mariboru, a slaba izlaznost je i u Ljubljani, potvrdilo je izborno povjerenstvo.

Izlaznost na izbore u Sloveniji je zadnjih desetak godina u stalnom padu, osobito kad je riječ o izboru predsjednika jer se toj funkciji kod običnih birača obično ne pripisuje veliko značenje i utjecaj na političke promjene.

Odmah nakon zatvaranja birališta večeras u 19 sati objavit će se projekcije vjerojatnih rezultata, prema rezultatima izlaznih anketa, dok će izborna komisija tada početi i s prebrojavanjem glasova, te objavom djelomičnih neslužbenih rezultata.

Prema najavama, oko 22 sata bit će poznato tko je osvojio najviše glasova i hoće li kroz dva tjedna biti potreban drugi izborni krug.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti