Politika

izbori u deželi

Slovenija: Pahor vjerojatni pobjednik već u prvom krugu

Slovenija: Pahor vjerojatni pobjednik već u prvom krugu
AP

Birališta u Sloveniji na kojima su se birači između devet kandidatkinja i kandidata izjašnjavali koga žele za budućeg predsjednika ili predsjednicu zatvorena su večeras u 19 sati a prema prvim projekcijama sadašnji predsjednik Borut Pahor vjerojatni je pobjednik i drugi krug neće biti potreban

Prema prognozi koju je odmah po zatvaranju birališta objavila RTV Slovenija, Pahor bi mogao dobiti 56,2 posto glasova, a njegov najozbiljniji protukandidat, mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec 22,5 posto.

Kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Romana Tomc prema toj prognozi završit će na 10,5 posto glasova, a kandidatkinja Nove Slovenije - demokršćana (NSI) Ljudmila Novak 5,4 posto, dok je ostalih pet kandidata daleko iza njih.

Državno izborno povjerenstvo počelo je s prebrojavanjem glasova, a jasniji iako neslužbeni i nepotpuni rezultati bit će poznati oko deset sati večeras.

Odaziv na izbore bio je manji nego na zadnjim predsjedničkim izborima 2012. godine, a po nekim prognozama pokazat će se i kao povijesno nizak - negdje oko 45 posto.

Izbornu večer svi kandidati i kandidatkinje očekuju u svojim izbornim stožerima, ali odbijaju komentirati neslužbene projekcije i prognoze, dok ne budu jasni službeni podaci.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti