Politika

Stranka hrvatskog zajedništva

Pojedine općine krše zakon o lokalnoj samoupravi

Pojedine općine krše zakon o lokalnoj samoupravi
RTL

Stranka hrvatskog zajedništva obratila se javnosti u želji da skrene pozornost na kršenje zakona o lokalnoj samoupravi

Priopćenje pogledajte u cijelosti:

"Jedinice lokalne samouprave općine i gradovi u svojim statutima predviđaju uređenje mjesne samouprave. Prema članaku 61.a  Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koja ima osnovane mjesne odbore dužna je provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora, a izbore za članove vijeća mjesnih odbora raspisuje predstavničko tijelo.

U Hrvatskoj je u više desetaka općina i gradova istekao mandat za članove vijeća mjesnih odbora osnovanih na njihovu području, ali njihovo predstavničko tijelo i dalje ne raspisuje izbore za članove vijeća. Bilo je prilike za raspisivanjem izbora, ali to jednostavno nije učinjeno. Predstavničko tijelo pojedinih općina i gradova ne postupa po zakonu, odnosno ne donosi odluku o provedbi izbora za članove vijeća mjesnih odbora.

Jedinica lokalne samouprave opravdavaju se  da ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora jer da ne želi bespotrebno iscrpljivati blagajnu koja je ionako u deficitu te kako je stoga pametnije pričekati parlamentarne ili lokalne izbore i da ih zbog racionalizacije troškova treba spojiti. Opravdanje je zbog ekonomske računice nakratko prihvaćeno, no kada dođu i ti izbori opet se preskoče izbori za članove vijeća mjesnih odbora i tako u nedogled. I dalje se krši se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave. U Hrvatskoj o ovome nitko ne vodi računa, niti postoje sankcije za pojedine jedinice lokalne samouprave koje imaju osnovane mjesne odbore, a ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Zato se tako i ponašaju. Uvidjevši kako nema nikakvih sankcija sve se više povećava broj jedinica lokalne samouprave koje ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora.

Tko mu odgovara u Hrvatskoj da jedinice lokalne samouprave ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora neka prosudi hrvatska javnost", kažu iz stranke.


Reci što misliš!