Politika

Plenković ignorirao Mostovce u saborskom izlaganju

Mostovi saborski zastupnici u petak su u Saboru replike na izlaganje premijera Andreja Plenkovića željeli iskoristiti kako bi mu postavili pitanja koja bi mu postavili na saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor, no Plenković ih je sve do jednog ignorirao.

"Most će iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad Istražnog povjerenstva. Nije mi jasno zbog čega Vas štite HDZ-ovi zastupnici i ne daju Vam pred Istražno povjerenstvo", rekao je čelnik Mosta Božo Petrov u replici tijekom rasprave o povjerenju Vladi.
 
Premijera je upitao je li upoznat s činjenicom da određeni fondovi danas otkupljuju potraživanja od banaka prema dobavljačima i od dobavljača prema Agrokoru, čime postoji mogućnost da nepoznati kapital preuzme neke od važnih hrvatskih kompanija.
 
Nakon što je Petrov ostao bez odgovora, s pitanjem je nastavio njegov kolega Miro Bulj koji je pak pitao Plenkovića je li upoznat s kupovinom VUPIK-a dd. i iznosima koje je Ivica Todorić dobio od države nakon te transakcije.
 
Predsjedavajući Sabora Milijan Brkić opominjao je Mostovce kako to nije aktualac. "Neki zastupnici očito ne znaju o čemu raspravljamo, a to je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Vladi. Danas nije aktualni sat da se postavljaju pitanja već se mogu davati replike na izlaganje govornika", rekao je Brkić.
 
Kako je preuzet Badel
 
Mostovca Nikolu Grmoju zanimalo je je li premijera ministar financija Zdravko Marić, bivši direktor u Agrokoru, upoznao s preuzimanjem Badela.
 
Kako premijer nije odgovarao, Grmojin stranački kolega Tomislav Panenić u svojoj je replici kazao kako je ključna bila odluka oko Badela ona ministra financija. "On je donio odluku u ime svih javnih tijela o otpisu 60 posto dugova, to je kasnije preneseno u oblik predstečajne nagodbe i na taj je način Ivica Todorić putem Darka Kneza, svoga direktora, uspio ovladati Badelom", rekao je Panenić.
 
Mostovac Robert Podolnjak pitao je premijera je li ga povjerenik Ramljak izvještavao o tijeku pregovora u sklapanja ugovora o roll up kreditu, zaključenom 8. lipnja, budući da je 9. lipnja Vlada popunjena novim ministrima. "Ramljak je govorio kako je taj ugovor sklapan u politički nestabilnoj situaciji i tako dao odgovor zašto smo dobili loš ugovor", ustvrdio je Podolnjak.
 
Plenković: Most saborsku raspravu pretvara u rad istražnog povjerenstva
 
Iako Plenković nije htio odgovarati na set Mostovih pitanja, na kraju je ustvrdio kako Most pokušava saborsku raspravu pretvoriti u rad istražnog povjerenstva.
 
"SDP je 21. travnja podnio zahtjev za rad istražnog povjerenstva i naveli su taksativno točke kojim se isto treba baviti. Krenuli ste u tu analizu kronološkim redom. Svako povjerenstvo išlo je do sada kronološkim redom za koji ste se vi založili da krene. To što je vama sada politički oportuno i interesantno da skačete s 90-tih na 2017., to je drugo pitanje. Kad kronološki dođe na red sve vezano za ovu godinu Vlada je spremna", rekao je Plenković.
 
Sve što se radi oko Agrokora je velika, krupna reforma, zakon (o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama) i sve što će se iznjedriti imat će transformacijski učinka između poslovnih subjekata u Hrvatskoj, poručio je premijer u Saboru.
 
Kratko se referirao na oporbeno apostrofiranje kritičkog govora predsjednice Republike. "Ona izražava svoj stav", rekao je Plenković kojem se čini da "klima koja se želi stvoriti perpetuiranjem negativnih informacija danas kulminira".


Reci što misliš!