Politika

sabor

Saborski zastupnici izglasali povjerenje Vladi

Saborski zastupnici izglasali povjerenje Vladi
Marko Lukunić/PIXSELL

Saborski zastupnici izglasali su u subotu rano ujutro, nakon burne cjelodnevne rasprave, povjerenje Vladi premijera Andreja Plenkovića, kao i povjerenje ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić.

Raspravu o povjerenju Vladi inicirao je 31 oporbeni zastupnika nakon što se premijer Plenković nije odazvao pozivu da dođe u Sabor i odgovori na pitanja o slučaju Agrokor.

Nakon cjelodnevne maratonske i na trenutke vrlo burne rasprave, koja je trajala do ponoći, Sabor je sa 78 glasova iskazao povjerenje Vladi, dok je za opoziv Vlade glasovalo 59 zastupnika.

Protiv opoziva ministrici Murganić bilo je također 78 zastupnika, a za opoziv njih 49.

Po Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu isti zahtjev podnijeti prije nego istekne šest mjeseci od podnošenja prijedloga.

Zastupnici su većinom glasova podržali i polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017.

Prihvatili su i izvještaj premijera Plenkovića sa sastanka Europskog vijeća održanog 20. i 21. listopada u Bruxellesu.

Na prijedlog saborskog Mandatno-imunitetnoig povjerenstva, većinom glasova odbili su skinuti imunitet Mostovom zastupniku Vlahi Orepiću sukladno uobičajenoj praksi budući da se radi o privatnoj tužbi, dok su za zamjenu SDP-ovg zastupnika Ivana Klarina koji je svoj mandat stavio u mirovanje podržali predloženu Mariju Alfirev.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti