Politika

korupcija

TIH: Borba protiv korupcije kompromitirana je neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem

TIH: Borba protiv korupcije kompromitirana je neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem
Thinkstockphotos

Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenio je da je borba protiv korupcije "kompromitirana neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem" i da nema stvarne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je priopćenje u povodu objave dijelova presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016. po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, iz kojih se vidi da je Sud  ključnog svjedoka i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim. Dijelove presude objavio je u subotu Večernji list.

"Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana “, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.

"Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku stranke ne bi bile izložene nepoštenom postupku," stoji u priopćenju.  

Proceduralni propust, pristranost sudaca, nepouzdani svjedoci, sumnjivi dokazi i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni, ističe TIH.

Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera; osjećaju se prevareno, rezignirano, tužno i siromašno bez nade u pošten i pravedan sustav, poručuje TIH. 


Reci što misliš!