Politika

politika i društvene mreže

Ruski Twitter računi poticali na Brexit uoči referenduma

Ruski Twitter računi poticali na Brexit uoči referenduma

Na ruskim Twitter računima objavljeno je gotovo 45.000 poruka o Brexitu u 48 sati u vrijeme prošlogodišnjeg referenduma kako bi se među Britancima izazvao razdor oko toga napustiti EU ili ne, objavio je u četvrtak list The Times

List navodi podatke koje su prikupili stručnjaci sa sveučilišta Swansea i Berkeley u Kaliforniji, a koji pokazuju da su računi u Rusiji tweetali o Brexitu u danima uoči glasovanja 23. lipnja.

The Times piše da su gotovo sve poruke pozivale Britance da glasuju za izlazak iz Unije, iako je bilo onih koji su zagovarali ostanak.

Istraživanjem je obuhvaćeno 156.252 računa koji su spominjali Brexit, uključujući jedan Svetal1972. koji je postavio 92 tweeta između 20. i 24. lipnja, među kojima i onaj u kojem se poziva Britaniju da "23. lipnja učini danom nezavisnosti".

Istraživači su ustanovili da je puno poruka dolazilo s automatskih računa.

Na referendumu 23. lipnja, 17.4 milijuna birača ili 51.9 posto glasalo je za izlazak iz EU-a, a 16.1 milijun ili 48.1 posto za ostanak Britanije u Uniji.

Rusija uporno niječe umiješanost u Brexit i optužuje Zapad da potiče proturusku histeriju tvrdeći da se Moskva upletala u Brexit i u američke predsjedničke izbore.

Britanska premijerka Theresa May optužila je u ponedjeljak Rusiju za izazivanje nasilja u istočnoj Ukrajini, neprestano kršenje zračnoga prostora nekoliko europskih zemalja i pokretanje cyber napada. 

Osim toga, optužila je Rusiju za upletanje u izbore i hakiranje danskoga ministarstva obrane, njemačkoga parlamenta i državnih medija ubacivanjem lažnih priča i fotošopiranih slika u pokušaju podrivanja zapadnih institucija.

May je dodala da želi bolje odnose s Rusijom, kad bi promicala mir. "Rusija može, i nadam se da jednoga dana hoće, izabrati drukčiji put", rekla je. "Ali dok god to Rusija ne učini, mi ćemo djelovati zajedno da zaštitimo svoje interese i međunarodni poredak o kojemu oni ovise", dodala je.


Reci što misliš!