Politika

pred saborskim istražnim povjerenstvom

Rohatinski tvrdi da su ga Karamarko, Kujundžić i Todorić nagovarali na politički angažman

Rohatinski tvrdi da su ga Karamarko, Kujundžić i Todorić nagovarali na politički angažman
Marko Lukunić/PIXSELL

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u četvrtak je pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor ustvrdio da su Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić bilo dio kruga Ivice Todorića, te da su ga 2012. godine nagovarali da se politički angažira.

Rohatinski je na pitanje Nikole Grmoje (Most) rekao da su sugestije da se uključi u politički život došle puno ranije i da one nisu imale veze s Todorićem.

"Bilo je nekoliko pokušaja nagovaranja, to je trajalo do kolovoza 2012. godine. Bilo je organizirano i nekoliko vrlo uskih sastanaka na kojemu su bili pojedinci iz nekih stranaka, uključujući i Karamarka, a ja sam tu ideju odbijao. Odbio sam je i na zadnjem sastanku na kojem je bio i Todorić, rekao sam da ne idem u politiku", kazao je Rohatinski.

Nakon toga počele su se zbivati čudne stvari, dva dana nakon što sam definitivno odbio prijedlog, Poslovni dnevnik objavio je priču o poduzeću moje supruge i našoj obiteljskoj kući, svjedočio je Rohatinski.

Grmoja ga je pitao ima li saznanja da su nakon toga odabrali drugu strategiju, a to je preuzimanje HDZ-a, na što je Rohatinski kazao da o tome nema saznanja, ali je s "da" odgovorio na pitanje jesu li Karamarko i Kujundžić bili dio Todorićeva kruga koji ga je nagovarao na politički angažman.

Članovi povjerenstva iz redova HDZ-a negodovali su zbog Grmojinih pitanja, tvrdeći da to nije tema, no predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) pitanja je dopustio, uz obrazloženje da je jedan od ciljeva povjerenstva utvrditi i veze koncerna Agrokor s politikom.

Nezadovoljstvo HDZ-ovaca Grmoja je popratio riječima kako mu je jasno da im "nije lako čuti da im je Ivica Todorić preuzeo stranku".

Grmoja je pitao bivšeg guvernera i je li mu poznato da je Todorić 2012. godine naručio istraživanje njegove popularnosti s namjerom da bude na listi za Sabor, na što je Rohatinski odgovorio da ne zna, ali vjeruje da Todorić nije od agencija naručio istraživanje koje bi ocijenilo njegov potencijalni politički rejting.

Neke od agencija su takvo istraživanje radile na svoju ruku, a ja sam znao za to, rekao je Rohatinski.


Reci što misliš!