Politika

pomoć mladima da se pripreme za brzomijenjajući svijet

Premijer Plenković i ministrica Divjak predstavili plan uvođenja informatike u osnovne škole

Premijer Plenković i ministrica Divjak predstavili plan uvođenja informatike u osnovne škole
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavili su novinarima plan uvođenja obvezne informatike u osnovne škole, a premijer Plenković istaknuo je kako je uvođenje informatike pomoć mladima da se kvalitetno pripreme za brzomijenjajući svijet i radna mjesta.

Ovaj segment stvara pretpostavke za ono što je bitno našim mladim generacijama da se kvalitetno pripreme za brzomijenjajući svijet i brzomijenjajuća radna mjesta, rekao je Plenković dodavši kako je danas u Europi za 93 posto zapošljavanja potrebno imati vještine vezane uz informatiku, kompjutore i uopće za snalaženje u digitalnom internetskom svijetu.

Podsjetio je kako je analiza za uvođenje informatike rađena na temelju financijskih mogućnosti i sposobnosti da imamo odgovarajući broj nastavnika u osnovnim školama.

Po Plenkovićevim riječima, obrazovanje je jedna od ključnih strukturnih reformi u mandatu ove vlade kako bi se zajedničkim naporima unaprijedilo obrazovne procese i nastavne planove i programe.

"Ne želimo da naši učenici budu samo puki korisnici tehnologija, smartphonea ili facebooka", rekla je ministrica Divjak dodavši kako žele da škole pripremaju naše mlade za život te da grade kreativne mlade ljude, koji će uz pomoć tehnologije biti u stanju rješavati problem.

Istaknula je kako Vlada naglasak stavlja na mlade ljude koji stvaraju.

"Za pet do deset godina za sve njih će biti potrebne digitalne vještine", rekla je dodavši kako za 65 posto zanimanja koja će raditi naša djeca koja danas idu u prvi razred, ne postoje standardi.

Napomenula je kako je spremna odluka o opremanju informatičkih učionica u školama te dodala da je analizom utvrđen i broj potrebnih nastavnika te sadržaj kurikuluma.

"Sadržaj kurikuluma je završen i može se naći na stanicama Ministarstva znanosti i obrazovanja", rekla je dodavši kako je kurikulum poboljšan kroz stručnu i javnu raspravu te međunarodne recenzije.

Naglasila je kako je kurikulum recenziran uz pomoć našega stalnog predstavništva u EU, koje je identificiralo zemlje s najboljim kurikulima - Veliku Britaniju, Estoniju i Austriju.

Kurikulum obuhvaća digitalnu tehnologiju, računalno promišljanje, digitalnu pismenost i komunikaciju te e-društvo, napomenula je dodavši kako je u njemu naglasak na ishodu učenja, kao što su pronalaženje rješenja, kreativnost, rješavanje problema i algoritamsko te računalno razmišljanje.

Tako, smatra ministrica, učenici postaju aktivni tvorci programskih rješenja, a ne samo puki korisnici tehnologije.

Istaknula je i kako analiza pokazuje da opremu u školama treba obnoviti te dodala da je Vlada već ove godine rebalansom osigurala 10,9 milijuna kuna za opremanje 200 škola diljem Hrvatske.

Za iduću godinu predviđeno je opremanje još 430 škola s 26 milijuna kuna, poručila je.

Potrebno nam je 845 nastavnika, što znači da bi trebalo zaposliti još 76 nastavnika, rekla je dodavši kako je zapošljavanje predviđeno iduće godine.

Odgovarajući na upit o broju nastavnih sati, istaknula je kako su u programu predviđena dva sata informatike tjedno, odnosno 70 sati godišnje te dodala kako to neće smanjivati stanicu drugih predmete, jer je sve u okviru obrazovnih standarda.


Reci što misliš!