Politika

nisu dani kvalitetni odgovori

MOST: Zakon koji ide na štetu onima kojima je napisan

MOST: Zakon koji ide na štetu onima kojima je napisan
Patrik Macek/PIXSELL

Most nezavisnih lista prepoznaje važnost 13.932 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Splitsko-dalmatinske županije te smatra da je Prijedlog Zakona o OPG-u u neskladu s njihovim potrebama.

Novi Zakon značajno je različit od onog što su poljoprivredni proizvođači i udruge poljoprivrednih proizvođača predlagali i očekivali, a uz to nameće brojne nove obveze i troškove. Smatramo da Ministarstvo poljoprivrede u prijedlogu Zakona nije dalo kvalitetne odgovore te da će predložene obveze iz Zakona biti veće od koristi koje sam zakon donosi.

Na jučerašnjoj cjelodnevnoj raspravi Mostovi zastupnici pokušavali upozoriti na niz propusta: dopušta se da stranac može imati OPG u Hrvatskoj, a da ne mora imati prebivalište, što smatramo da nije u duhu očuvanja tradicijskog osnovnog oblika poslovanja u poljoprivredi koji se zasniva na obitelji. Zabrinuti smo zbog ostvarivanja nekih budućih povlastica koje bi trebala imati samo OPG.

Nadalje, OPG može obavljati samo onu djelatnost za koji nositelj OPG-a i/ili pojedini član OPG-a ima dokaz o pravu korištenja prostora, mnogi OPG-ovi djeluju u prostorima koji imaju neriješene imovinsko-pravne odnose i to će biti problem. Pored toga, OPG-ovi će imati značajan trošak izrade novih pečata, tabli i ostalih stvari te predlažemo da OPG-i mogu zadržati naziv pod kojim se trenutno vode.

Problematično je i to što brojni poljoprivredni proizvođači imaju djelomičnu poslovnu sposobnost te će primjenom nove odredbe morati zatvoriti OPG-a.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak odšutio je na sve upite i replike izrečene u gotovo cjelodnevnoj raspravi o prijedlogu zakona o OPG-u iako je rasprava bila konstruktivna te pokazala da zastupnici nizom amandmana žele donijeti zakon koji je najbolji za OPG-ove.

„Sjedite ovdje od jutros nije vam palo na pamet odgovoriti ni na jednu repliku, pa zar vas nije sram?“, upitala je Ivana Ninčević Lesandrić te zaključila da je državni tajnik ciljano ignorirao zastupnike jer su sve kritike i tvrdnje oporbe točne.

Miro Bulj jednako je žestoko upozoravao Majdaka na neprihvatljivo ponašanje prema zastupnicima, više puta ga pozivajući za saborsku govornicu i tražeći odgovore na postavljene upite. Također je pokušavao doći do odgovora o razlogu izostanka ministra poljoprivrede.


Reci što misliš!