Politika

dobre vijesti za ribolovce

Ruža Tomašić izborila se za bolje korištenje mreža plivarica

Ruža Tomašić izborila se za bolje korištenje mreža plivarica

Amandman zastupnice Tomašić, nakon višemjesečnog lobiranja i pregovora s kolegama iz svih parlamentarnih grupacija, usvojen je velikom većinom!

Na Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta (PECH) glasovalo se o za Republiku Hrvatsku iznimno važnoj Uredbi o tehničkim mjerama.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić kroz ovu Uredbu predložila je izmjenu članka 13. paragrafa 3. stavka 2. Mediteranske Uredbe ((EEZ) br. 1967/2006), konkretno brisanje navedenog članka:

„Okružujuća mreža plivarica ne smije se upotrebljavati na dubinama manjima od 70 % ukupne visine okružujuće mreže plivarice“.

Amandman zastupnice Tomašić, nakon višemjesečnog lobiranja i pregovora s kolegama iz svih parlamentarnih grupacija, usvojen je velikom većinom!

Ograničenja dimenzija mreža plivarica sadržana u postojećoj Uredbi podrazumijevaju ograničenje od 800 metara duljine i 120 metara visine. Zastupnica predlaže da se dimenzije mreže plivarice definiraju kao maksimalna duljina od 600 metara, te visina od maksimalno 1/3 duljine.

Svoj zahtjev opravdava činjenicom da se ribolov okružujućim mrežama za plivarice (osim za tune) odvija u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije morskog dna, zbog čega ribolov na način kako je on trenutno definiran nije moguć. Naime, primjena postojećeg stavka onemogućuje uporabu ovog alata koji je na tim područjima selektivniji od drugih alata koji se za ulov istih vrsta na tom području mogu primjenjivati (primjerice lebdeće koće).

Postojeći paragraf iznimno je negativno selektivan za hrvatske ribare jer Republika Hrvatska upravo okružujućim ribolovnim alatima (mreže plivarice) ostvaruje daleko najveću količinu ulova (čak 89%).

Tomašić je tako svoje kolege u Europskom parlamentu uspjela uvjeriti da je izmjena koju ona traži proizišla iz realnih okolnosti i specifičnosti ribolova u Jadranu, te je od njih dobila podršku koja će omogućiti neometan rad flote koja predstavlja sam stup hrvatskog ribarstva.


Reci što misliš!