Politika

Župan Šibensko-kninske županije

Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk u petak je na Izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija drugi put za redom izabran za predsjednika te krovne nacionalne udruge regija.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija reizabran je i istarski župan Valter Flego, pa će tako Pauk i Flego i u naredne dvije godine voditi krovnu udrugu svih hrvatskih županija, izvijestili su iz HZŽ-a.

Pauk je, zahvalivši na jednoglasnoj podršci svih župana, najavio kako će HZŽ nastaviti raditi na postizanju dugogodišnjeg zajedničkog cilja, odnosno dosljednije provedbe funkcijske i fiskalne decentralizacije.

"Važno je da nastavimo zauzimati zajednički stav u postizanju ciljeva koji su utkani u Statut naše organizacije, bez obzira na politička opredjeljenja. Upravo smo zajedničkim naporima uspjeli skrenuti pozornost javnosti i institucija na događanja na terenu, na izazove s kojima se u jedinicama regionalne samouprave svakodnevno susrećemo", poručio je.

Skupštinu je izvijestio o radu Zajednice za razdoblje od travnja do studenog 2017., ustvrdivši da su je zajedničkim naporima pozicionirali kao nezaobilaznog dionika u oblikovanju i provođenju javnih politika na lokalnoj i regionalnoj razini, a "zahvaljujući djelovanju naših radnih skupina podigli smo rad na jednu višu razinu i uspostavili neformalnu mrežu stručnjaka, koja danas čini snažan temelj aktivnosti Zajednice".

Pohvalio je odnos HZŽ-a s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, najavivši slijedeći zajednički sastanak koji će se početkom prosinca održati u Šibeniku.

Jedna od važnih tema susreta bit će i prva prilika Hrvatske za sudjelovanjem u stvaranju nove financijske perspektive Europske unije, koja države članice EU čeka nakon 2020..

Upravo zbog te prilike i boljeg razumijevanja i uvida u potrebe i prava građana u svim dijelovima Hrvatske, HZŽ može biti snažan i relevantan partner Vladi u programiranju operativnih programa za sljedeće financijsko razdoblje, zaključuju u priopćenju iz HZŽ-a.


Reci što misliš!