Politika

traže smjenu suparnika

U Kijevu tisuće prosvjednika na skupu potpore Saakashviliju, bivšem predsjedniku Gruzije

U Kijevu tisuće prosvjednika na skupu potpore Saakashviliju, bivšem predsjedniku Gruzije
AP Images

Nekoliko tisuća pristaša Mikheila Saakashvilija, protivnika ukrajinskih vlasti, okupilo se u nedjelju u središtu Kijeva tražeći njegovo oslobađanje i smjenu njegova političkog suparnika, predsjednika Petra Porošenka.

Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama noseći transparente sa sloganima protiv vlade i protiv korupcije te crteže na kojima je Porošenko prikazan iza rešetaka, izvijestio je France Presse.
 
"Vlasti su prešle crvenu crtu. Ne smije se zatvarati protivnike", rekla je pred okupljenima Saakashvilijeva supruga Sandra Roelofs.
 
"Bojim se da se naša vlada raspada. Ukrajina ide prema ponoru, narod je sve siromašniji. Korupcija je sveprisutna a vlasti ne čine ništa", rekao je za AFP sudionik prosvjeda Nikolaj Šarapa (58).
 
Bivšeg gruzijskog predsjednika Mikheila Saakashvilija, koji je postao žestok politički protivnik Petra Porošenka, uhitila je u subotu ukrajinska sigurnosna služba pošto joj je prije nekoliko dana propao sličan pokušaj.
 
Saakashvili, koji je objavio da je počeo štrajkati glađu prosvjedujući protiv svog uhićenja, ukrajinsko državno odvjetništvo je optužilo za planiranje državnog udara uz pomoć Rusije, što on poriče.
 
Bivši gruzijski predsjednik, kojeg traži i gruzijsko pravosuđe zbog "zlouporabe vlasti", u utorak je uspio umaći prvom uhićenju zahvaljujući pritisku stotina svojih pristaša koji su izašli na ulicu i zapriječili prolaz službenom vozilu u kojemu je bio.


Reci što misliš!