Politika

U Veleposlanstvu RH

Održana Novaljska večer u Beču

Održana Novaljska večer u Beču

U Veleposlanstvu RH u Beču sinoć je održana Novaljska večer u sklopu koje je svoj književni opus predstavila poznata hrvatska pjesnikinja Andriana Škunca, nakon čega je uslijedila turističko-gastronomska prezentacija Novalje s izlaganjima Borisa Šuljića, vlasnika hotela i vinarije „Boškinac“ i Marija Bernatovića, glavnog chefa bečkog restorana Kussmaul.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Novalje Ante Dabo, koji je istaknuo kako mu je posebna čast da na kraju Godine kulture može u Beču predstaviti svoj grad, ali u prvom redu i najpoznatiju novaljsku pjesnikinju Andrianu Škuncu, čija su djela uvrštena u brošuru Godine kulture kao primjer uspješnih hrvatskih pjesnikinja prevođenih na njemački jezik.

U sklopu književnog dijela večeri Škunca se osvrnula na svoj pjesnički opus koji se sastoji od devet zbirki objavljenih na hrvatskom i na stranih jezicima, monografije o Lunskim maslinicima i vlastite antologije hrvatskog pjesništva. Posebno mjesto u njezinom pjesničkom opusu zauzima zbirka „Novaljski svjetlopis“, koja se sastoji od pjesama u prozi, a objavljena je u Zagrebu 1999. Andriana Škunca je naglasila kako najveću inspiraciju za svoj opus nalazi u prirodnim ljepotama otoka Paga, koji je od samog početka pjesničkog stvaralaštva neiscrpno nadahnjuje. Otok Pag u razgovoru je usporedila s nevidljivom rukom koja joj pomaže da piše. Pjesnikinja redovito obilazi otok, posebno manje atraktivna područja, u pravilu nedostupna turistima, koja obrađuje u svojim pjesmama.

Dio pjesama zbirke „Novaljski svjetlopis“ osvrće se i na težak život otočana u prošlosti, u prvom redu na područja otoka koja su nekad bila nastanjena pastirima i zemljoradnicima, kojih je na otoku, nažalost, sve manje. Posebno mjesto u pjesničkom opusu Andriane Škunce zauzimaju spomenuti Lunski maslinici, kojima je posvetila i monografiju. Andriana Škunca nije samo pjesnikinja, nego se bavi i fotografijom, a svoja fotografska ostvarenja uvrštava u vlastite pjesničke zbirke.

Time su njezine publikacije odlična sinteza pjesničke i fotografske umjetnosti, što ih čini jedinstvenim umjetničkim djelima, koja na najbolji način prikazuju izvorni otok Pag.  U sklopu književnog dijela večeri pročitano je nekoliko pjesma u prozi iz zbirke „Novaljski svjetlopis“ na hrvatskom i njemačkom jeziku. Brojna publika odlično je reagirala na poeziju koju je u izvorniku čitala sama autorica, kao i na prepjeve na njemački jezik iz pera Matthiasa Jacoba.

Nakon pjesničkog dijela uslijedio je gastronomsko turistički dio večeri u sklopu kojega se brojna austrijska i hrvatska publika mogla uvjeriti u bogate ugostiteljske kapacitete grada Novalje i u izvrsnu gastronomsku ponudu petog po veličini hrvatskog otoka. Vlasnik hotela i vinarije „Boškinac“ Boris Šuljić predstavio je prvorazrednu novaljsku hotelijersku i enološku ponudu.

Među vinima koja je istaknuo a koja je brojna publika u Veleposlanstvu imala priliku degustirati posebno mjesto zauzimaju Gegić, Boškinac bijelo, Ocu, Boškinčić i Prošek.

U nastavku je glavni chef bečkog restorana Kussmaul Mario Bernatović predstavio kulinarsku ponudu svog restorana, koja na zanimljiv način donosi spoj lokalne mediteranske kuhinje i suvremenih kulinarskih tekovina. Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi Dario Grašo i Branko Barbir iz klape „Sol“.

Novaljska večer organizirana je u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. i na najbolji je način predstavila kulturnu baštinu i turističko-gastronomsku ponudu drugog najvećeg grada otoka Paga.


Reci što misliš!