Politika

nije još vrijeme

Bijela kuća ne misli da je pravi trenutak za pregovore s Pyongyangom

Bijela kuća ne misli da je pravi trenutak za pregovore s Pyongyangom
AP Images

Nikakvim pregovorima nema mjesta sve dok Sjeverna Koreja ne poboljša svoje ponašanje, kazao je u srijedu dužnosnik Bijele kuće unatoč ponudi američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da s režimom u Pyongyangu počne pregovarati bez preduvjeta.

"S obzirom na nedavni pokus s projektilom koji je Sjeverna Koreja izvela, jasno je da upravo sada nije vrijeme (za pregovore)", rekao je glasnogovornik  Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.

Tillerson je u utorak, dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil koji može dosegnuti bilo koji dio američkog kopna predložio sastanak u bilo kojem vrijeme ako Sjeverna Koreja želi razgovarati.

Bijela kuća je u srijedu odbila reći je li predsjednik Donald Trump odobrio takvo diplomatsko otvaranje.

Dan nakon Tillersonova govora dužnosnik Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, je iznio drukčiju formulu.

"Administracija je jedinstvena u stajalištu da bilo kakvi pregovori sa Sjevernom Korejom moraju pričekati sve dok režim temeljito ne poboljša svoje ponašanje",  rekao je taj dužnosnik i objasnio "kao što je državni tajnik osobno rekao to mora uključivati, ali to nije i jedini uvjet, da nema novih nuklearnih ili balističkih testiranja".

Tillerson nije izrijekom naveo zamrzavanje testiranja kao zahtjev za početak pregovora već je rekao da će biti "teško pregovarati" ako Pyongyang odlučiti testirati još neki projektil usred razgovora te je ocijenio da bi za produktivne razgovore bilo potrebno "Razdoblje mira".

Sjeverna Koreja jasno je dala do znanja da nije osobito zainteresirana za pregovore sa Sjedinjenim Državama sve dok ne bude sposobna dosegnuti američko kopno projektilima s nuklearnim bojnim glavama, a stručnjaci još ne mogu potvrditi da je u tome uspjela.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti