Politika

koalicija

Austrija: Nova vlada predstavljena predsjedniku, službena objava poslijepodne

Austrija: Nova vlada predstavljena predsjedniku, službena objava poslijepodne
wikipedia

Nakon višetjednih pregovora predstavnici Austrijske narodne stranke (OeVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPOe) predstavili su u subotu ujutro u Beču austrijskom predsjedniku Alexandru van der Bellenu novi kabinet koji bi, kao i koalicijski program, javnosti službeno trebao biti predstavljen u subotu poslijepodne.

Budući kancelar i predsjednik OeVP-a Sebastian Kurz i budući vicekancelar i predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache su u subotu ujutro, nakon što su u petak navečer završeni pregovori dviju stranaka o formiranju koalicijske vlade, razgovarali s predsjednikom Van der Bellenom.

On je nakon susreta s budućim kancelarom i vicekancelarom izrazio nadu da će Austrija, unatoč pojedinim protueuropskim tonovima tijekom predizborne kampanje, ostati vjerna europskoj ideji.

"Proeuropsko opredjeljenje buduće Savezne vlade je od središnjeg značaja. Sebastian Kurz i Hans-Christian Strache su mi dali jamstva da Austrija je i da će ostati snažna zemlja u srcu Europe i da će igrati aktivnu ulogu prilikom budućeg oblikovanja Europske unije", poručio je Van der Bellen preko Twittera nakon razgovora u predsjedničkom uredu.

Iako službeno još nisu potvrđeni članovi vlade, neki mediji već kritiziraju činjenicu da bi desno-populističkom FPOe-u mogli pripasti sigurnosno relevantni resori poput unutarnjih poslova i obrane.

I moguća nova ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl je bliska slobodnjacima i poznata je kao velika kritičarka nekih useljeničkih specifičnosti poput nošenja marama kod muslimanskih žena. Kneissl je otvoreno kritizirala i liberalnu useljeničku politiku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Istodobno se nadležnost za pitanje Europe prebacuje u kancelarski ured shodno prethodnim najavama da će politika Europske unije ubuduće biti koordinirana s ove pozicije. Dosadašnji ministar vanjskih poslova i budući kancelar Sebastian Kurz je još tijekom predizborne kampanje najavio prebacivanje EU nadležnosti na "najvišu razinu".


Reci što misliš!