Politika

Legendarni nogometaš postao predsjednik:

Nekadašnja zvijezda Milana George Weah prvi čovjek afričke države

Nekadašnja zvijezda Milana George Weah prvi čovjek afričke države
AP Images

Afrička legenda nogometa i senator George Weah je uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u Liberiji sa 61,5 posto glasova u drugom krugu u utorak

Weahov protivnik Joseph Boakai osvojio je 38,5 posto glasova. To su podaci o 98,1 posto glasova, naveo je konferenciji za novinare predsjednik Nacionalnog izbornog povjerenstva Jerome Korkoya.

George Weah, zvijezda nogometnih klubova PSG i Milan AC devedesetih godina, trebao bi 22. siječnja preuzeti dužnost od Ellen Johnson Sirleaf,  što bi trebala biti prva demokratska tranzicija u više od 70 godina te anglofone zemlje zapadne Afrike.

Weah (51) favorit nakon što je pobijedio u prvom krugu 10. listopada sa više od 38 posto glasova, bio je uvjeren u svoju pobjedu.

"Liberijski narod je jasno izabrao u utorak i vjerujemo u ishod izbornog procesa", napisao je na Twitteru u srijedu.

U Liberiji od 1944. nije bilo demokratskih političkih smjena. Blizu tri desetljeća od početka posebno okrutnog građanskog rata u kojem je 250.000 ljudi ubijeno između 1989. i 2003., zemlja se priprema na miran prijenos vlasti.

Dosadašnja predsjednica Ellen Johnson Sirleaf je u utorak potpisala uredbu o osnivanju ekipe za tranziciju, sastavljenu od ministara kako bi se organizirao prijenos vlasti.

U Liberiji, koja se nastoji oporaviti od epidemije ebole, još su živa sjećanja na Charles Taylora (69), bivšeg ratnog zapovjednika i zatim predsjednika (1997-2003) koji je bio prethodnik Sirleaf. Njega je međunarodni sud osudio na 50 godina zatvora i on u Velikoj Britaniji služi kaznu za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u susjednom Sierra Leoneu. 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti  

 Izdvojeno