Politika

priopćenje iz stranke

SDP: Nužna je hitna revizija svih socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra

SDP: Nužna je hitna revizija svih socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra

S obzirom da se lokalnim medijima obratio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra Mario Pešut, a vezano uz slučaj Davida Ricova i korištenja gradskog stana s povlaštenom najamninom, dužan sam reagirati na neke izjave pročelnika koje smatram netočnima i krajnje nedopustivima.

Osobno mi je sam gospodin Ricov u cijeloj priči manje bitan, jer kad bi to bio samo jedan slučaj naš Zadar ne bi imao problema, a izvjesno je kako slučajeva zlouporabe ima puno više.

Ipak, moram podsjetiti kako je Komisija za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, kojoj sam bio na čelu od 2013.-2017. godine potpisala suglasnost za gospođu Meri Ivanov, a kako se kao jedina osoba koja može koristiti stan spominje gospođa Žaklina Ivanov.

Sve i kad bih u potpunosti vjerovao riječima iz teksta i potrebi da unuk David Ricov pomaže baki te na taj način useli u stan radi ispomoći, postavljaju se sasvim logična pitanja koje glase:

Zašto nadležna Komisija u niti jednom trenutku nije obaviještena o potrebi promjena stavki iz ugovora, s obzirom da se dotični nigdje ne navodi u ugovoru?!

Kako je moguće da gospođa Ivanov, kojoj je pomoć unuka izuzetno bitna, svako malo samostalno putuje na otok pa se nije nalazila u stanu ni u trenutku kad je pročelnik kucao na vrata stana?!

Nadalje, tumačenje Zakona o davanju u najam stanova kao alibi u ovom slučaju smatram  u potpunosti iskrivljenim, jer je i više nego jasno kako se pod „potomak“ u ovom Zakonu smatra samo prva linija, odnosno sin i/ili kći.

U suprotnom bi došlo do potpuno apsurdnih situacija kako stanove mogu koristiti i prapraunučad, što bi dovelo do totalnog kaosa u korištenju gradskih stanova i praktički vlasništva najmoprimaca nad istima.

Više je nego jasno kako ovakvi slučajevi u potpunosti ruše vjeru naših sugrađana u sustav socijalne skrbi, koja bi trebala biti najčišći i najtransparentniji dio gradske priče, jer nažalost svakodnevno postoji potreba za pomoć ljudima koji su zbog raznih razloga ostali i ostaju bez svega, a Grad im ne može pomoći jer su svi stanovi – u najmu!

Nažalost, nalazimo se i u vremenu kada zbog loše životne situacije mnogi mladi ljudi, pa i cijele obitelji napuštaju naš grad u potrazi za boljim životom, a njihove nove destinacije sada već trajno postaju Berlin, Dublin i Stockholm.

Želja svih nas trebala bi i morala biti povratak tih ljudi u njihov Zadar čim prije, a bojim se da ih ovakvim primjerima miljama udaljavamo od takvog cilja.

Stoga još jednom izražavam nužnost  HITNOG provođenja revizije svih stanova u vlasništvu Grada Zadra koji se daju u najam po povlaštenim najamninama, a pogotovo jer je to bio i zaključak na jednoj od sjednica Komisije u mandatu 2013.-2017.

Samo ovakvom akcijom možemo doći do saznanja koristi li još netko stanove mimo ugovora potpisanih s Gradom, daju li se možda takvi stanovi i u podnajam i radi li se na taj način  direktna šteta Gradu Zadru?!

Poništavanjem takvih Ugovora vratili bi vjeru u naš sustav socijalne skrbi i mogli bi pomoći onima kojima je takva pomoć uistinu i potrebna!

Ovim putem pozivam gradonačelnika Dukića na provođenje revizije svih socijalnih stanova, a pročelnika Pešuta da se bez fige u džepu uhvati u koštac s rješavanjem ovih problema koji tište naše sugrađane.

U protivnom, neka prepusti mjesto pročelnika onome koji je na to spreman, stoji u priopćenju Erola Gašija, gradskog vijećnika SDP-a.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.