Politika

sporna izjava

Forum žena SDP-a: Ako Murganić ne ode sama, neka je Plenković smijeni

Forum žena SDP-a: Ako Murganić ne ode sama, neka je Plenković smijeni
Robert Anic/PIXSELL

Socijaldemokratski forum žena SDP-a poručio je u petak u da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, zbog svoje jučerašnje izjave, mora podnijeti ostavku, a ako to sama ne učini, od premijera Andreja Plenkovića očekuju da je smijeni.

Očekujemo da, ne podnese li ostavku sama, premijer Andrej Plenković smijeni ministricu Murganić, poručuje u priopćenju predsjednica foruma žena SDP-a Karolina Leaković.

Forum žena SDP-a reagirao je na izjavu ministrice Murganić koja je novinarima u četvrtak nakon sjednice Vlade, komentirajući to što je supruga požeško-slavonskog župana povukla sve optužbe protiv njega za obiteljsko nasilje, izjavila: "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila".

U priopćenju ocjenjuju da je "skandalozan komentar ministrice Murganić za svaku osudu". "Partnersko nasilje prema ženama i nasilje u obitelji ni u kojem se slučaju ne mogu opravdati, ne mogu se relativizirati niti se na njih može reagirati lakonski, kako je to jučer učinila ministrica", ocjenjuju u Forumu.

“Tako je to u braku”, kaže ministrica obitelji, a mi u Socijaldemokratskom forumu žena SDP-a poručujemo joj - ne, partnersko nasilje i zlostavljanje nisu sastavnim dijelom bračnoga ugovora, nego su kažnjivi i za svaku su osudu. Žene žrtve nasilja, neovisno o svojem bračnom i obiteljskom statusu, zaslužuju i zaštitu i podršku države i njezinih institucija. Žene žrtve nasilja zaslužuju odgovornu politiku i odgovornu Vladu koja će ratificirati Istanbulsku konvenciju", ističe se u priopćenju foruma  koji ponovno poziva na ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina u četvrtak je podsjetio da SDP trenutačno ne može u Saboru zatražiti opoziv ministrice Murganić zbog poslovničkih odredbi, odnosno, trebaju pričekati da prođe šest mjeseci otkako su u studenom tražili njezin opoziv kako bi ponovno mogli istaknuti isti zahtjev.


Reci što misliš!