Politika

susret čelnika

Pariz i London će u četvrtak potpisati "novi" sporazum o migrantima

Pariz i London će u četvrtak potpisati
AP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May će u četvrtak tijekom bilateralnog summita blizu Londona potpisati novi sporazum kako bi se bolje nosili s problemom migranata koji žele iz Francuske stići do Ujedinjenog kraljevstva.


Dvoje čelnika će također govoriti o jačanju vojne suradnje i mogućoj francuskoj posudbi slavne Tapiserije iz Bayeuxa Velikoj Britaniji.

Elizejska palača navodi da će oni potpisati sporazum koji će nadopuniti sporazume iz Touqueta, na snazi od 2004. koji nikada nisu uspjeli zaustaviti priljeve migranta u Calais, luku kroz koju posljednjih godina prolaze brojni potajni imigranti koji žele prijeći kanal la Manche.

Oko 8000 migranata je kampiralo u tom gradu, ali krajem 2016. je srušena njihova "džungla". Stanje se donekle popravilo, ali nije u potpunosti riješeno.

Prema podacima vlasti između 350 i 500 migranata se i dalje nalazi u luci u pokušaju prelaska la Manchea. Nehumani uvjeti u kojima žive su trn u oku  Macrona u trenutku kada se sprema predstaviti novu migracijsku politiku, obilježenu humanosti, bez obzira na kritike nekih organizacija za zaštitu migranata.

U Francuskoj ima dosta nezadovoljnih koji upozoravaju da Pariz trpi posljedice problema koje su u prvom redu odnose na Veliku Britaniju.


Reci što misliš!