Politika

istraživanje nove tv

Da su danas predsjednički izbori, u drugom krugu završili bi Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović

Da su danas predsjednički izbori, u drugom krugu završili bi Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović
Zarko Basic/PIXSELL

Kada bi predsjednički izbori bili danas, Grabar-Kitarović bi dobila 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača. Ostali kandidati dobivaju 5 a neodlučnih je 6 posto.

Predsjednica ima iznadzastupljenu potporu među biračima s osnovnom školom (55%), zatim na selu (52%). Veću potporu ima kod birača na Sjeveru Hrvatske (56%) i, naravno, kod birača HDZ-a (84%), prenosi Tportal.

Zoran Milanović veću potporu mogao bi očekivati kod birača starijih od 60 godina (28%), zatim više i visoko obrazovanih (25%), potpora mu je iznadzastupljena u Zagrebu i okolici (29%) i kod birača koji su na zadnjim parlamentarnim izborima glasali za SDP ( 61%).

Svaki treći, točnije 34 posto birača mlađih od 29 godina, glasao bi za Ivana Vilibora Sinčića kada bi bio predsjednički kandidat. Isto tako iznadzastupljenu potporu ima među biračima sa srednjim obrazovanjem (21%), a u Lici i Banovici dobio bi više glasova nego na nacionalnoj razini (22%). Naravno, osim među biračima svoje stranke, veliki broj glasova bi dobio među biračima koji nisu glasali na zadnjim izborima (35%)

Božo Petrov je također izadzastupljen potporom među biračima mlađima od 29 godina (23%), tu su i birači višeg i visokog obrazovanja (19%), te birači iz Dalmacije koji bi u većem broju nego na nacionalnoj razini dali potporu Boži Petrovu (24%). I, očekivano, birači njegove stranke MOST-a (60%).

Predsjednica je mandat dobila s potporom HDZ-a, no kako kaže premijer Plenković, još se nije očitovala želi li i kako potporu te stranke.

No, što kada bi HDZ dao potporu nekom drugome? 

Dnevnik Nove TV testirao je među biračima HDZ-a nju i Damira Krstičevića koji je već dvije godine najpopularniji ministar u Vladi, pa i među biračima HDZ-a.

U takvom srazu predsjednica bi dobila 62 posto potpore, a Damir Krstičević15 posto potpore. Nitko među HDZ-ovim biračima dobiva 1 posto, a i 1 posto dali bi nekom drugom. Ne zna 15 posto, a odbija odgovoriti 6 posto ispitanika koji su birači HDZ-a.


Reci što misliš!