Politika

gost emisije na hrt-u

Izetbegović u "Nedjeljom u 2": Zna se tko na Balkanu započinje ratove

Izetbegović u
hrt.hr

Aleksandar Stanković je ove nedjelje ugostio Bakira Izetbegovića, sina i nasljednika Alije Izetbegovića. U najavi emisije na Facebooku objavljeno je kako su teme o kojima će se razgovarati Pelješki most, treći entitet te mogući izlazak Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je u vrijeme presude hercegovačkoj šestorci bio izuzetno aktivan u napadima prema Hrvatskoj, ali i prema Hrvatima u BiH, problematizirao je gradnju mosta, položaj Hrvata, ali i neke izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o islamskom ekstremizmu. No, nakon posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Sarajevu znatno je ublažio svoje stavove, prenosi portal Direktno.

"Nisam ništa posebno ni očekivao. Kad vas zove predsjednik Europske pučke stranke, normalno da ćete se odazvati", rekao je na početku emisije Izetbegović o novim dogovorima oko izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović kaže kako je Dragan Čović u Bruxellesu tvrdio da je glavni problem BiH bošnjačka ekstremna desnica koja pravi islamski kalifat te kaže da je to jedna velika neistina: "Bošnjaci su jedan dobrohotan narod, koji je dosta u povijesti trpio. Hrvati i Bošnjaci u BiH žive izmiješani, više od 60% njih žive skupa".

"Nikada se nije dogodilo da netko iz moje stranke bude zastupnik Hrvata u Domu naroda. Stvorila se jedna fama oko toga", pojasnio je lider SDA svoje stavove oko izbornog zakona.

Bošnjački član predsjedništva je nevoljko priznao kako su Željka Komšića izabrali Bošnjaci, ali kaže da se nije do sada događala preglašavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Čović se odrekao prvo Hrvata iz Republike Srpske, sada se hoće i odreći Hrvata iz Sarajeva", nastavio je Izetbegović napad na Dragana Čovića. Rekako je i kako bi Josip Broz Tito pobijedio da se danas kandidira na izborima u BiH.

"Da sam na njegovom mjestu, ja se ne bih kandidirao, ali ako Komšić pobijedi neće se ništa posebno dogoditi", rekao je o izbornim šansama Komšića na novim izborima koji će se održati ove godine te je rekao kako ne vjeruje da će se ove godine dogovoriti promjena načina biranja članova predsjedništva BiH, iako je moguće kako se se dogoditi promjene oko načina izbora članova Doma naroda.

Mlađi Izetbegović smatra kako treći entitet nije moguć bez konflikata jer Hrvati i Bošnjaci zajedno žive: "Miro Kovač je u pravu, treba nam relaksacija. Zašto se Hrvatska ponaša paternalistički prema Bosni i Hercegovini?".

"Ja sam dao upozorenje ljudima koji govore da će se Bosna i Hercegovina raspasti, da to neće ići bez rata. Neće Bakir Izetbegović započeti rat, zna se tko na Balkanu započinje ratove", nastavio je bošnjački lider.

"Dok se ne riješi granica s BiH i ne omogući pravo slobodnog pristupa BiH prema otvorenom moru protiv sam gradnje Pelješkog mosta", pojasnio je svoj Izetbegović o gradnji mosta te traži 'papir' na kojem će se odrediti plovni put Bosne i Hercegovine do otvorenog mora. Stanković je rekao kako je njegov stav o gradnju tunela umjesto mosta isto paternalizam kao što Izetbegović imputira Hrvatskoj, ali Izetbegović smatra da se radi samo o njegovom stavu te da on ništa ne nameće nikome.

Lider SDA je rekao kako se Križančevo selo ne može izjednačavati s Ahmićima jer su u Križančevom selu poginuli bojovnici, a ne civili kao u Ahmićima te je rekao da kako se spreman pokloniti svim žrtvama zajedno s drugim liderima.


Reci što misliš!