Politika

"nisu se dotaknuli teme ratne odštete"

Iz Stranke hrvatskog zajedništva poručuju da su nezadovolji Kolindinim sastankom s Vučićem

Iz Stranke hrvatskog zajedništva poručuju da su nezadovolji Kolindinim sastankom s Vučićem
Marko Lukunic/PIXSELL

U potpunosti prenosimo priopćenje iz Stranke hrvatskog zajedništva čiji su članovi revoltirani odnosom predsjednice prema prosvjednicima s Markova trga i nespominjanjem 250 milijardi kuna vrijedne ratne odštete.

"Tijekom Vučićeva posjeta Hrvatskoj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da su prosvjedi, pa i oni protiv srpskog predsjednika, normalni u demokraciji, ali da politički marginalci ne smiju diktirati politiku i međudržavne odnose.

Predsjednici RH mora biti jasno da ti marginalci traže da Srbija plati Hrvatskoj štetu od 250 milijardi dolara. Istina je da je Srbija bila agresor. Počinjena je direktna i neizravna šteta od 250 milijardi dolara i Srbija to mora platiti kao bi bila opomena da neće više vršiti agresiju na RH. Predsjednica nije ni spomenula Vučiću ratnu odštetu, koju Srbija mora platiti. Tko je tu marginalac neka prosudi hrvatska javnost.
 
Kada je pobjedila na predsjedničkim izborima, Ivan Velibor Sinčić (Živi Zid) je izjavio „Očekujem nastavak teške ekonomske krize i nastavak iseljavanja mladih. Jedina promjena proizlazit će iz ideoloških sukoba na relaciji Pantovčak - Banski Dvori, a građanima je svaki dan borba za preživljavanje“.
 
Uz bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i bivšeg glavnog tajnika Milijana Brkića, najzaslužniji ljudi za Kolindin trijumf bili su članovi najužeg izbornog stožera. Miro Kovač, Jadranka Jureško Kero, Mladen Pavić i Tomislav Madžar. Iz ovog najužeg tima vidljivo je zašto Miro Kovač i Milijan Brkić, podržavaju Vučićev dolazak u Zagreb. Glavni logističar u izbornom stožeru HDZ-ove kandidatkinje bio je dr. Tomislav Madžar, mladi liječnik iz Ljubuškog, koji je poznat i kao menadžer estradnih zvijezda. Njega je još u HDZ-ov izborni stožer za europske izbore doveo tadašnji tajnik Milijan Brkić. Madžar je zajedno s Pavićem, Kovačom, kasnije Brkićem i  Jadrankom Jureško Kero svuda pojavljivao s novom predsjednicom. Madžar je bio glavna osoba za organizaciju Kolindinih skupova, od pozornice, scenografije, pjevača koji su nastupali.
 
Također, Kolinda Grabar – Kitarović u izbornoj se kampanji suprostavila ideji o bilo kakvom smanjenju ovlasti predsjednika/predsjednice države. Zbog ponašanja predsjednice u vezi Vučićevog dolaska smatramo kako bi predsjedniku Republike trebalo dodatno smanjiti ovlasti te ga ne bi trebali birati građani na neposrednim izborima, nego zastupnici dizanjem ruku u parlamentu. Ti mi bi se uveo čisti parlamentarni sustav, u kojemu su najbitnije poluge vlasti Sabor i Vlada, a predsjednik Republike bio bi biran u parlamentu", j


Reci što misliš!