Politika

reagiranje

"Živi zid" o Gaženici: Gastarbajteri smo u vlastitomu gradu, a stranci se udomaćili kao poslodavci

Boris Kačan

Jasminka Adžić Sikirić, vijećnica Živog zida u Županijskoj skupštini, u priopćenju medijima ističe da stranka izražava stav protiv koncesije luke Gaženica po trenutnim uvjetima.

Donosimo priopćenje u nastavku!

Slučaj luke Gaženica je potvrdio mnoge narodne izreke o Hrvatima kao onu da smo ''dobri sluge, a loši gospodari,'' a isto tako opovrgnuo onu ''Povijest je učiteljica života''. Nas naša povijest nije apsolutno ničemu naučila.

Ako se prisjetimo 16.st. hrvatske povijesti i tadašnjeg naziva preostalog hrvatskog kraljevstva nazvanog “reliquie reliquiarum” ili ostaci ostataka, i preslikamo ga na 21. stoljeće, vidjet ćemo da je jedina razlika u tome što Turci ovaj put nisu krenuli od Slavonije, već od Dalmacije, a promijenili su uvelike i načine teritorijalne uzurpacije Hrvatske. Ovaj put dolaze u miru, a domaće izdajice im otvaraju vrata i nude ono najbolje od Hrvatske, nude “mare nostrum” u paketu s obalom.

Postadosmo gastarbajteri u vlastitomu gradu, a stranci se polako udomaćiše kao poslodavci.  

Jedino pitanje koje muči većinu naših Zadrana nije tko će upravljati Gaženicom, već hoće li biti posla. To je mentalni sklop suvremenih robova.

Odraditi sezonu za 3268.30 TRY (turskih lira) tj. 5000 kn mjesečno u prosjeku i skupljati mrvice ispod stolova svojih gospodara. Živi zid nije ksenofobna stranka, niti smo protiv toga da nam stranci naseljavaju Hrvatsku, ali prvenstveno kao radnici i menadžeri, a ne kao vlasnici i posjednici. Smatramo da imamo dovoljno stručnih i kompetetnih ljudi u Zadru i šire koji bi mogli uspješno voditi luku Gaženica. Nisu još svi emigrirali u naprednije europske zemlje.

U zadnje vrijeme smo ozbiljno zabrinuti za sposobnost suvislog rasuđivanja našega župana. Dati u koncesiju ovako značajan gospodarski subjekt, u koji je uloženo 200 milijuna eura, za 1.600,000 kuna godišnje  (Gaženica trenutno prihoduje toliko godišnje) na upravljanje strancima bi bilo kao da iznajmite svoje apartmane prvi red do mora na 20 godina za 0,01% vrijednosti nekretnine godišnje, odnosno par desetaka kuna mjesečno.

Postoji anegdota o našemu čovjeku iz zaleđa koji je kupio tovara za šest, a prodao ga za pet tisuća ondašnjih dinara. Tako nekako napravi i naš velemožni župan i njegovi pobočnici s Gaženicom.

Vijećnici Živog zida Zadarske županije predlažu da se ovako značajne odluke za grad i županiju donose ubuduće 2/3 većinom u županijskoj skupštini ili referendumom. Možda bi nam se posrećilo pa bi dio HDZ-ovih vijećnika bio protiv ovako štetnih koncesija kao što je dio njih i protiv Istanbulske konvencije.

Preostaje nam samo da sanjamo o ispravnim odlukama vladajućih jer jedino je u snovima sve moguće.

                  Jasminka Adžić Sikirić,

vijećnica Živoga zida u skupštini Zadarske županije

 


Reci što misliš!