Politika

sporna konvencija

Sabina Glasovac kontra vrha SDP-a: Glasat ću ZA Istanbulsku

Sabina Glasovac kontra vrha SDP-a: Glasat ću ZA Istanbulsku
Radio Zadar

Nakon što je SDP najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića, SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac u utorak je najavila da će glasati za Istanbulsku konvenciju te da nema te sile koja će je natjerati da glasuje protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja.

"Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", napisala je Glasovac na facebooku.

Takav stav došao je nakon poruke predsjednika SDP-a Davor Bernardić prošli tjedan da SDP neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije kakvu u Saboru namjerava predložiti Vlada Andreja Plenkovića te da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda.

"Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba", poručio je Bernardić.

Taj isti stav SDP je u utorak ponovio na svojoj facebook stranici, prenosi Dnevnik.

"SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda. Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena "ograda" izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti 'ogradu' u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", stoji u objavi te stranke.


Reci što misliš!