Politika

europarlamentarka

Ruža Tomašić: Stop diskriminaciji hrvatskih ribara!

Ruža Tomašić: Stop diskriminaciji hrvatskih ribara!

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji.

Komisiju je u pitanju upoznala s činjenicom da se sukladno zakonu Republike Hrvatske u međunarodnim vodama može ploviti 36 sati, nakon čega je obavezno vratiti se u teritorijalne vode RH. Pri tome ih je upozorila i na svakodnevnu situaciju da parangalisti iz Hrvatske, kada idu loviti u međunarodne vode, moraju prijeći veliku udaljenost brodom koji vozi sedam milja te se stoga u svakom smjeru voze se po pet sati.

S druge strane, Talijani po svom zakonu mogu biti u međunarodnim vodama četiri dana u kontinuitetu i onda se moraju vratiti u teritorijalne vode, iz čega proizlazi da talijanski ribari mogu loviti u međunarodnim vodama dva i pol dana duže nego li to mogu hrvatski ribari.

Na kraju pitanja od Komisije je zatražila da se i hrvatskim ribarima, kao građanima Europske unije, omogući uživanje istih onih prava kakva talijanski ribari već imaju.

 


Reci što misliš!