Politika

svjetski dan zdravlja

Grabar-Kitarović: Zdravlje mladih jedan od prioriteta kojim se treba sustavno baviti

Grabar-Kitarović: Zdravlje mladih jedan od prioriteta kojim se treba sustavno baviti
Marko Prpić/PIXSELL

U povodu Svjetskog dana zdravlja 7. travnja, u Uredu hrvatske predsjednice održan je u subotu Dan otvorenih vrata, pod nazivom "Zdravlje za sve", a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da je zdravlje mladih jedan od prioriteta kojim se zdravstvo mora sustavno baviti zbog problema kao što su pretilost, manjak tjelesne aktivnosti i razne ovisnosti kod mladih.

"Broj pretile djece u stalnom je porastu kao posljedica nezdrave prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola i cigareta u adolescenata raste, a time i broj budućih sve mlađih pacijenata. To moramo spriječiti. Mlade je također važno educirati o spolnom zdravlju", kazala je predsjednica okupljenim građanima koji su na platou ispred zgrade Ureda mogli obići štandove te provjeriti šećer u krvi, izmjeriti tlak, naučiti tehniku oživljavanja i informirati se o nizu drugih zdravstvenim tema.

Svoje aktivnosti, posebice u promicanju zdravlja, predstavilo je 12 zdravstvenih organizacija i udruga, među ostalim, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hrvatska komora dentalne medicine, Medicinski i Kineziološki fakultet, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma i drugi.

Predsjednica je kazala kako hrvatski zdravstveni sustav spada u socijalno orijentirane i visoko senzibilizirane zdravstvene sustave te mu je cilj i svrha omogućiti odgovarajuću zdravstvenu skrb za svakoga. Podsjetila je kako je ovogodišnje geslo Svjetskog dana zdravlja "Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje", čime se želi poručiti da zdravlje zaslužuje svaki čovjek bez obzira na svoje podrijetlo, društveni status, financijsko stanje, dob, stupanj obrazovanja te mjesto i uvjete u kojima živi.

"Od osnutka samostalne Hrvatske govori se o održivosti zdravstvenog sustava i kako je postići. Govori se o mogućim uštedama te o nužnim reformama. Govorimo i o prevenciji, ali smatram da premalo govorimo o prevenciji kao temelju ušteda i reformi. Ništa ne može umanjiti trošak liječenja bolesti kao prevencija koja će spriječiti da bolest nastane ili će je bar odgoditi", poručila je hrvatska predsjednica.

Stoga, naglasila je, u budućnosti medicinska struka ima važan zadatak pridonijeti ostvarivanju koncepta društva jednakih mogućnosti na način da svakom pojedincu omogući ostvarivanje prava na adekvatnu i pravodobnu zdravstvenu zaštitu.

"Težnja modernog čovjeka nije samo živjeti dulje, već prvenstveno živjeti kvalitetnije. Osigurati visoku razinu kvalitete života u svakoj životnoj dobi i na taj način utjecati na opće gospodarsko, demografsko i društveno stanje, temeljni je zadatak medicine i državne zdravstvene politike danas i sutra", kazala je Grabar- Kitarović.

"U više sam navrata govorila o zdravlju pojedinca kao temelju zdravog modernog društva i u tome se neću umoriti", podsjetila te se zahvalila svima koji svojim radom i trudom pridonose očuvanju i unaprjeđenju zdravlja svih hrvatskih građana, dok je građanima poželjela puno zdravlja.

"Koliko ćemo ga osobno i kao društvo imati, na to znatno utječemo vlastitim ponašanjima i odabirima načina života, kao i primjerom koji dajemo djeci i mladima. Zato već danas odaberimo djelovati u cilju vlastitog zdravlja i budimo primjer svojim obiteljima, svojoj djeci i okolini", zaključila je predsjednica   Grabar-Kitarović.


Reci što misliš!