Politika

kršenje statuta i poslovnika

Živi zid: Na odbijenicu sazivanja tematske sjednice o Gaženici žalit ćemo se Ministarstvu uprave

Živi zid: Na odbijenicu sazivanja tematske sjednice o Gaženici žalit ćemo se Ministarstvu uprave
Screenshot

Vezanu uz odbijenicu za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine za dodjelu koncesije u Gaženici, priopćenjem koje prenosimo u cjelosti, oglasila se vijećnica Živog zida, Jasminka Adžić Sikirić.

U petak 13.4. zaprimili smo putem maila od predsjednika Skupštine g. Lončara odbijenicu za sazivanje tematske sjednice za koncesiju u Gaženici. Poznato nam je, kako je i sam predsjednik skupštine Lončar naveo u odbijenici da Županija nema ingerenciju odlučivanja o ovoj vrlo bitnoj stvari, no cilj ove sjednice je bio prvenstveno javnost informirati kroz dvosmjernu komunikaciju vijećnika i nadležnih za ovaj slučaj o detaljima ugovora i ostalim bitnim činjenicama vezanima za ovu koncesiju.

Naša namjera je predstavljena i usmeno županu, predsjedniku skupštine i svim vijećnicima na prošloj sjednici Županijske skupštine. Javnosti smo dužni dati prave i točne informacije i to je jedini motiv za sazivanje ove sjednice. Očito da se vlast ne vodi istim motivima.

Po primitku odbijenice primijećeno je da je prekršen čl. 16. Statuta Zadarske županije u kojem jasno i precizno stoji da je predsjednik skupštine na zahtjev jedne trećine vijećnika dužan sazvati skupštinu u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva.

Zahtjev sam osobno urudžbirala 29.3.2018. o čemu imam i dokaz, a pozive nismo dobili u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva, već smo dobili odbijenice i to 15.-ti,  zadnji dan.  Sjednica je po čl. 97. Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije trebala biti sazvana jer jasno stoji u istom:“ kako je predsjednik Skupštine dužan sazvati sjednicu Županijske skupštine na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine vijećnika, dakle najmanje 14 vijećnika.”

Našu inicijativu je podržalo 17 vijećnika. Iz ovoga proizlazi da je zahtjev za sjednicom bilo kakve tematske prirode , predsjednik skupštine dužan sazvati istu, a ne preispitivati i vršiti vlastitu procjenu o važnosti teme.

Izostanak podrške sazivanja ove sjednice od strane župana Longina koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar je poruka kako  oporbenim vijećnicima tako i žiteljima naše Županije da dvosmjerna komunikacija kada su milijunski projekti u pitanju ne dolazi u obzir. G. Lončar je napravio ono što se od njega očekivalo, po nalogu svojega Šefa, odbio sazvati sjednicu. U svakom slučaju uložit ćemo predstavku Ministarstvu uprave zbog kršenja Statuta i Poslovnika o radu Županijske skupštine.

Ono što je iz cijele ove priče pozitivno jest činjenica da smo uspjeli u ovoj inicijativi ujediniti oporbu i time dali do znanja da ćemo i ubuduće nastojati koristiti ovakve i slične legitimne mogućnosti, a sve s ciljem konstruktivnijeg i učinkovitijeg rada Skupštine. Ovim putem zahvaljujem svim oporbenim vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu, kao i onima koji nisu te time jasno svima dali do znanja kako nisu ni za transparentnost,  ni za dijalog, kao ni za to da se čuje prava istina.


Reci što misliš!