Politika

demografija

Plenković: Nema te države i vlade koja je demografske probleme riješila preko noći

Plenković: Nema te države i vlade koja je demografske probleme riješila preko noći
Marko Prpic/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako nema osjećaj da ga, vezano uz demografske probleme, kritizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako je njegova vlada poduzela jako puno po pitanju demografske revitalizacije te da nema te države i vlade koja je demografske probleme riješila preko noći.

"Odlično je da se predsjednica bavi s temama koje su bitne za hrvatsko društvo i zajednički možemo na tome putu puno toga ostvariti.", rekao je Plenković  nakon potpisivanja Sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata, novog modela kreditiranja u poljoprivredi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se osvrnula na demografske probleme Hrvatske ocjenom kako "nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah."

Premijer je istaknuo kako je vlada poduzela jako puno po pitanju demografske revitalizacije na cjelovit način i na čemu radi niz ministara i resora kako bi se taj problem riješio.

"Nema te države niti vlasti koja je riješila demografski problem preko noći. Potrebni su zajednički sustavni napori - od gospodarskih preduvjeta pa do stvaranja ozračja u društvu gdje će obitelji imati više djece.", poručio je.   

Plenković smatra dobrodošlim sve aktivnosti i prijedloge Grabar-Kitarović koje mogu konstruktivno djelovati da zajedno unaprijede život ljudi najavivši kako će na susretu u petak rješavati niz pitanja, a vlada će joj predložiti imenovanje oko 30 veleposlanika kako bi se njihova druga rotacija obavila ovoga ljeta.

Ne razmišljam o rekonstrukciji vlade

Na pitanje razmišlja li o rekonstrukciji vlade i potrebi smanjivanja broja ministarstava odgovorio je: Ne, sada ne.

Osvrćući se na, kako je rekao, intenzivni politički prošli tjedan, Plenković je ponovno apelirao na sve aktere u društvu da smire tenzije vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije i shvate njezinu bit borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 


Reci što misliš!