Politika

diplomatski incident

Premijer Plenković: Očekujem da Srbija osudi Šešeljevu provokaciju

Premijer Plenković: Očekujem da Srbija osudi Šešeljevu provokaciju
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković u srijedu je najoštrije osudio incident Vojislava Šešelja tijekom boravka izaslanstva Hrvatskog sabora u Srbiji, koje je, smatra, "primjereno odgovorilo na takvu vrstu provokacije".

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao Šešelj, šef radikala i zastupnik u srbijanskom parlamentu, gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije

"Incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu, vrijeđao hrvatsko izaslanstvo tijekom boravka predsjednika Hrvatskog sabora u Narodnoj skupštini Srbije je za najoštriju osudu.", istaknuo je Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Na tom je tragu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već uputilo notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, rekao je te dodao da je već razgovarao s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem koji ga je izvijestio da je hrvatsko izaslanstvo konsenzualno, s obzirom na težinu incidenta, donijelo odluku da se vrate u Zagreb.

"Mislim da je to primjeren odgovor na takvu vrstu provokacije. Nije nam drago što se to događa u kontekstu jednog kvalitetnog, pripremljenog, organiziranog posjeta i kada je predsjednik Sabora trebao biti na otvaranju predstavništva ureda Gospodarske komore u Beogradu gdje bismo na taj način dali još jedan kvalitetan ulog u daljnje razvijanje trgovinske razmjene i ukupnih gospodarskih odnosa.", ocijenio je Plenković te napomenuo da se Jandroković trebao u četvrtak susresti i s predsjednikom Aleksandrom Vulićem i premijerkom Anom Brnabić, a u Subotici razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine.

"No, dogodila se još jedna provokacija, i, po mom sudu, odlazak je bio jedini mogući i primjereni odgovor hrvatske delegacije.", ustvrdio je premijer.

Plenković nije htio komentirati činjenicu da je veleposlanstvo Srbije odbilo primiti notu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova rekavši tek da je dostavljena i da za to treba pitati predstavnike Srbije, ali ocjenjuje da su je trebali prihvatiti.

Sadržaj note je sasvim primjeren s obzirom na karakter Šešeljeva incidenta, smatra Plenković.

Napomenuo je i da iz razgovora s Jandrokovićem nije stekao dojam da bilo tko drugi od sugovornika u Srbiji i na bilo koji način dijeli taj nemili događaj.

"Naprotiv, očekujem od Srbije da osudi taj događaj i da nakon uspostave dijaloga vidimo kako dalje.", rekao je Plenković.

Rekao je i da se nije čuo sa srpskom premijerkom Brnabić te da će "vidjeti hoće li".


Reci što misliš!