Politika

preokret

Trump otkazao summit s Kim Jong-Unom planiran za lipanj

Trump otkazao summit s Kim Jong-Unom planiran za lipanj
AP Images

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao planirani sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, unatoč tome što je Sjeverna Koreja izvršila obećanje o demontiranju svog nuklearnog postrojenja.

Govoreći o susretu s Kimom, predviđenom za 12. lipnja u Singapuru, Trump je u pismu sjevernokorejskom čelniku rekao: "Nažalost, s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje ste pokazali svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak". "Govorite o svojim nuklearnim kapacitetima, ali naši su toliko veliki i moćni da se molim Bogu da ih nikada nećemo morati upotrijebiti,", naveo je Trump u pismu Kimu.

Trump je to nazvao "propuštenom prilikom" i dodao da se nada da će se jednog dana sastati s Kimom.

Ranije u četvrtak Sjeverna Koreja ponovno je zaprijetila kako će se povući iz planova za summit idućeg mjeseca i upozorila da je spremna za nuklearno sučeljavanje s Washingtonom ako to bude potrebno.

U izjavi koju su prenijeli sjevernokorejski mediji, zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui nazvao je potpredsjednika SAD-a Mikea Penca "političkim neznalicom" zbog usporedbe Sjeverne Koreje, "države koja ima nuklearno oružje", s Libijom, u kojoj je tadašnji čelnik Moamer Gadafi prekinuo s nuklearnim programom da bi ga potom ubili saveznici NATO-a.

Mala skupina novinara iz više zemalja, koje je odabrala Sjeverna Koreja, svjedočila je u četvrtak razaranju tunela na poligonu za nuklearno testiranje u Punggye-riju, što je po tumačenju Pjongjanga dokaz njihove dosljednosti u obvezi okončanja nuklearnog testiranja.

Razaranje mjesta za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je jedino postrojenje za nuklearno testiranje s kojim raspolaže dočekano je s raširenom dobrodošlicom, uz ocjenu da je riječ o pozitivnom iako ponajviše simboličnom koraku prema smanjenju napetosti povezanih s njezinim naoružanjem. Kim je ranije objavio da je razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovršen, a pojavila su se i nagađanja da je postrojenje o kojem je riječ zapravo ionako bilo nepotrebno.


Reci što misliš!