Politika

analiza stručnjaka

Novoj talijanskoj vladi ne predviđa se dug život

Novoj talijanskoj vladi ne predviđa se dug život
hrt.hr

Nova talijanska vlada trebala bi početi raditi idućeg tjedna, nakon jednog od najdužih postizbornih razdoblja u toj državi, no problemi oko formiranja vladajuće koalicije mogle bi biti dječja igra prema onome što slijedi.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u srijedu je političkom novaku Giuseppeu Conteu dao mandat da popuni resore u vladi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige, čime je napokon završen skoro tromjesečni politički zastoj izazvan izjednačenim rezultatima izbora 4. ožujka. 

M5S na tim je izborima postao najveća talijanska stranka, osvojivši oko 32 posto glasova, dok je Liga dobila 18 posto u sklopu desnog bloka za koji je ukupno glasalo 37 posto birača. 

Dvije stranke su sklopile zajednički program vlade na 57 stranica, predstavivši ga kao ambiciozan projekt koji namjerava trajati pet godina, odnosno puni mandat.

Malo je onih koji vjeruju da će to biti tako. 

"Gotovo nijedna talijanska vlada nije preživjela pet godina, pa da neće niti ova uopće nije sporno", smatra Franco Pavoncello, profesor političkih znanosti i predsjednik Sveučilišta John Cabot, američke institucije u Rimu u čijem odboru sjedi i novi talijanski premijer.  

"Pitanje je hoće li potrajati godinu ili dvije i mogu li napraviti rez u političkom, institucionalnom i gospodarskom životu države", dodaje Pavoncello. 

Uzevši u obzir izazove koji slijede, čak se i tolika trajnost čini optimističnim scenarijem.

M5S i Liga su politički suparnici s različitim prioritetima i imaju tanku većinu u gornjem domu parlamenta, što ih čini ranjivima. 

"Ova vlada je formirana za vođenje izborne kampanje... Novi izbori su mnogo bliže nego što mislite", rekao je u četvrtak ministar industrije na odlasku Carlo Calenda.

Obje su stranke tijekom prije izbora davale ekstravagantna obećanja, a dio njih su uvrstili u svoj sporazum obilježen euroskepticizmom i pozivima na reformu europskih sporazuma o monetarnoj uniji i imigraciji. 

Dio njihovog programa mogao bi se jednostavno implementirati i time im donijeti lake pobjede, poput osnaživanja zakona o legitimnoj samoobrani i revizije mjere iz 2011. kojom je znatno povišena dob za odlazak u mirovinu. 

No mnoga druga pitanja, poput onih s kojima će se vlada trebati nositi od prvog dana, mnogo su problematičnija i mogla bi odmah pogoršati odnose između dva bloka. 

Različiti prioriteti

Sudbina tvornice čelika Ilva na jugu Italije koju pogađaju korupcijski skandali i ekološki problemi bit će jedan od prvih problema za novog ministra industrije, resora koji će najvjerojatnije preuzeti čelnik M5S-a Luigi Di Maio. 

Njegova stranka smatra da ta za okoliš iznimno štetna tvrtka koja će uskoro biti prodana najvećem svjetskom proizvođaču čelika ArcelorMittalu treba biti zatvorena, a lokacija prenamijenjena.

Liga pak Ilvu smatra vitalnim elementom talijanske ekonomije i želi ju zaštititi. 

Jednako tako, Pet zvijezda se želi i povući iz projekta brze pruge između Torina i Lyona, dok Liga taj više milijardi eura vrijedan francusko-talijanski projekt odlučno podupire. 

Dvije strane čeka i odluka o prioritetima u proračunu za 2019. godinu. Obje su stranke u zajednički program uvrstile svoje skupe prijedloge poput smanjivanja poreza, što želi Liga, ili uvođenja temeljnog dohotka za siromašne, što predlaže M5S. 

Kritičari tvrde da si dugom opterećena Italija ne može priuštiti nijedno, pogotovo ne u isto vrijeme, što znači da će donošenje tih odluka morati biti odgođeno. 

"Trebat će pronaći sredstva da pokriju neravnoteže i morat će odlučiti koje će mjere dobiti prednost. To je recept za nevolje", upozorava Andrea Goldstein, čelnik think-tanka Nomisma. 

Inkompatibilnost poreznih rezova i jačanja socijalne pomoći zoran je primjer tenzija u središtu koalicije - dok Liga želi služiti svojem glavnom biračkom tijelu na bogatom talijanskom sjeveru, M5S je usredotočen na središte i siromašniji jug zemlje, a s manjkom novca bit će ekstremno teško zadovoljiti ikoga, a kamoli oboje. 

Istaknuti član Lige koji je za Reuters govorio pod uvjetom anonimnosti otkrio je da će se njegova stranka boriti kako bi spriječila da "njihova porezna izdvajanja" budu potrošena na "socijalna davanja" siromašnom jugu te je predvidio težak odnos sa zastupnicima svojih koalicijskih partnera u parlamentu. 

"Vidjeli smo kako djeluju u lokalnim odborima. Ludi su", rekao je predstavnik te stranke koja je uoči izbora skratila svoje ime iz Sjeverne lige, naziva koji je naglašavao želju za secesijom sjevera Italije, takozvane "Padanije" .

Institucionalna ograničenja

Dvije stranke će ipak morati blisko surađivati ako žele da njihovi prijedlozi prođu u parlamentu, pogotovo u gornjem domu u kojemu imaju većinu od samo 10 zastupnika. 

Čelnik lijevog centra Romano Prodi imao je sličnu situaciju nakon izbora 1996., a na vlasti se održao dvije godine, imajući mnogo više političkog i upravljačkog iskustva od novog premijera Contea koji iza sebe nema stranačku mašineriju i iskustvo. 

"Neki tvrde da neće izdržati do Božića", rekao je u četvrtak u razgovoru za novine La Stampa veteran Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. 

Važna je i činjenica da iskustva u vladanju nemaju niti lideri M5S-a Di Maio i Lige Matteo Salvini. Prijete im i mnogobrojna talijanska institucionalna ograničenja, kao i zloglasna talijanska birokratska složenost. 

To bi moglo zaustaviti njihove radikalnije planove, poput povišenja ograničenja deficita kako bi se omogućilo snažnije trošenje države. 

Predsjednik Mattarella već im je dao do znanja da ima ovlasti odbijati zakone za koje smatra da su protivni ustavu, uključujući one koji krše međunarodne sporazume i nemaju dovoljno pokrića u proračunu. 

"Moj je osjećaj da će, ako uzmemo u obzir skepticizam koji okružuje njihove politike i kontradikcije koje vidite u programu, život za ovu vladu biti veoma težak", ističe Goldstein. 

"To bi bilo teško čak i da su Pet zvijezda i Liga prirodni partneri, što oni, naravno, nisu", zaključuje Goldstein.  


Reci što misliš!