Politika

američki predsjednik bez dlake na jeziku

Trump tvrdi da imigracija u Europi uzrokuje "kulturne" promjene

Trump tvrdi da imigracija u Europi uzrokuje
AP Images

Predsjednik SAD-a Donald Trumpu ponedjeljak je optužio migrante u Europi za, kako je netočno napisao, rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika greška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak miljunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!", napisao je Trump u tweetu.

U Njemačkoj se, međutim, kriminal, prema službenim podatcima, dramatično smanjio. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca izvijestilo da je u u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 miljuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

U Njemačku je od 2014. došlo više od 1,6 milijuna migranata, većinom muslimana bježeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku.

Merkel je na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila, a spor oko migranata doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Merkel je u ponedjeljak pristala da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama kako je zatražio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz CSU-a, koji je rekao da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.  


Reci što misliš!