Politika

subota

Erdogan i suparnici održali posljednje skupove prije izbora

Erdogan i suparnici održali posljednje skupove prije izbora
AP Images

Održavanje izbornih skupova u subotu u Istanbulu označilo je kraj kampanje za turske predsjedničke i parlamentarne izbore, a posljednji skup je uz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana održao i njegov najveći suparnik Muharrem Ince iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), javlja dpa.

Od pet održanih skupova, Erdogan je tri održao u najnapučenijem turskom gradu Istanbulu, gdje je isticao postignuća njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Na zadnjem okupljanju svojih pristaša odbacio je bojazni oporbe glede mogućih izbornih prijevara i poručio da je Turska država u kojoj vlada zakon.

"Poduzeli smo sve sigurnosne mjere", kazao je aktualni predsjednik i podsjetio da glasačka mjesta nadziru predstavnici svih političkih stranaka.

Ince je pozvao svoje pristaše da ne napuštaju glasačka mjesta i pomno nadgledaju brojanje glasova kako bi se izbjeglo namještanje izbora.

Prema posljednjim istraživanjima, Erdogan, čelnik i kandidat islamsko-konzervativne APK ostaje favorit za predsjednika, ali bi se moglo dogoditi da ne prijeđe prag od 50 posto potreban za pobjedu u prvom krugu.

Ince bi tada vjerojatno bio njegov glavni suparnik u slučaju drugog kruga predviđenog za 8. srpnja.

Prema anketama na trećem mjestu je Meral Aksener, kandidatkinja stranke lijevog centra Iyi (Dobro), a slijedi je Selahattin Demirtas, bivši supredsjednik prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) koji kampanju vodi iz zatvora.

U nedjelju gotovo 60 milijuna Turaka ima pravo glasa na novim predsjedničkim i parlamentarnim izborima kojima se zaključuje turski prijelaz na izvršno predsjedništvo.


Reci što misliš!