Politika

basru al harir

Ruski zrakoplovi prvi put nakon godinu dana napali pobunjeničko uporište u Siriji

Ruski zrakoplovi prvi put nakon godinu dana napali pobunjeničko uporište u Siriji
Arhiva/AP

Ruski ratni zrakoplovi napali su u nedjelju Busru al Harir, mjesto pod kontrolom pobunjenika u jugozapadnoj Siriji, potvrdila su izvori iz oporbe, dodajući da se radi o potpori Moskve sve snažnijoj ofenzivi sirijske vojske koja nastoji osvojiti strateško područje na granici Jordana i Golanske visoravni koju drži Izrael.

To je prvi put u proteklih godinu dana da je Rusija, ključna saveznica predsjednika Bašara al Asada, uputila zračne snage u regiju.

"Zabilježili smo pet naleta ruskih zrakoplova koji su izvršili 25 napada", kazao je izvor i dodao da ruski zrakoplovi polijeću iz ruske zračne baze Hmeimim u sirijskoj zapadnoj priobalnoj pokrajini Latakiji.

Meta napada je bilo mjesto Busra al Harir, sjeveroistočno od Deraae, grada u Siriji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je u namjeri da osvoji to osjetljivo strateško područje te je prošli tjedan pojačao napade, zaprijetivši zoni "deeskalacije" koju su prošle godine dogovorili SAD i Rusija.

SAD je smjesta poručio da akcija sirijske vojske predstavlja "nedvosmisleno kršenje" sporazuma o deeskalaciji te da će na kraju Rusija biti odgovorna za daljnju eskalaciju sukoba u Siriji.


Reci što misliš!