Politika

američki ministar obrane

Mattis stigao u Zagreb na sastanak Američko-jadranske povelje

Mattis stigao u Zagreb na sastanak Američko-jadranske povelje
Petar Glebov/PIXSELL

Američki ministar obrane James Mattis stigao je u četvrtak u Zagreb gdje će s kolegama iz jugoistočne Europe razgovarati o priključivanju NATO-u ostalih regionalnih država, objavilo je ministarstvo obrane

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu gdje je SAD potvrdio punu predanost Sjevernoatlantskom savezu, unatoč kritikama predsjednika Donalda Trumpa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku obranu.

Njegov posjet Hrvatskoj potvrda je odličnih i prijateljskih odnosa dviju država s ciljem da suradnja bude još bolja, kažu u ministarstvu.

Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava obrambeni proračun, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Dodao je da je vlada donijela plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun koji treba dostići do 2024.

Mattis će se u četvrtak sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak sudjelovati na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje.

Radi se o regionalnoj inicijativi koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Očekuje se kako će ministri razgovarati o jačanju prisutnosti SAD-a u jugoistočnoj Europi, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz te regije u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.


Reci što misliš!